Studera i höst – nu får du besked om du kommit in

Under torsdagen dimper det ner besked hos alla som sökt till högskola och universitet inför hösten. Och i år vill fler än vanligt studera. Vid Chalmers tekniska högskola är det två program inom en viss näring som sticker ut lite extra.

ANNONS
|

Söktrycket till universitet och högskolor i år är extra stort: i hela Sverige är det 8 procent fler som tänker plugga i höst jämfört med 2023.

På Chalmers tekniska högskola ser man att sjöfartsutbildningarna sticker ut. Antalet sökande till sjöingenjörsprogrammet har ökat med 56 procent och till sjökaptensprogrammet med 43 procent.

– Vi har haft en massiv kampanj kring den här utbildningen. För oss är det jätteroligt att vi ser den här ökningen, det är viktiga program för att jobba med sjöfartsnäringen, säger Lotta Rydberg, enhetschef Antagning och examen vid Chalmers tekniska högskola.

Totalt hade 52 personer sjöingenjörsprogrammet som förstahandsval. Programmet har 40 platser.

ANNONS

Kemiteknik ökar i hela landet

På tredje plats för program som ökat i popularitet på Chalmers ligger civilingenjörsprogrammet med inriktning kemiteknik, en utbildning som ökar på flera ställen i hela landet.

När beskeden kommer brukar det bli starka reaktioner från en del blivande studenter – och från dem som inte kommit in.

– En del blir jätteglada och andra blir missnöjda för att de inte kommit in. Vi brukar få många frågor från dem som står på reservplats och svaret redan nu är att det är omöjligt att säga, men bara för att man är reserv är det är inte alls säkert att man kommer in, vi gör alltid ett överintag, säger Lotta Rydberg.

Ekonomi och juridik populärt vid GU

Även Göteborgs universitets söktryck har ökat sedan förra året. Totalt sökte drygt 79 000 fler personer, vilket motsvarar en ökning på 7,3 procent.

– Det kan ha att göra med en sviktande arbetsmarknad, säger Klara Ekholm, chef på Utbildningsenheten vid Göteborgs universitet.

De populäraste utbildningarna vid GU är fortsatt kandidatprogrammet i ekonomi, juristprogrammet och läkarprogrammet. Juristprogrammet är det andra mest sökta i hela landet, bara juristprogrammet i Lund hade fler sökande. De program som ökat mest i antal sökande sedan förra året är jurist, ekonom och socionom.

ANNONS

– Det tillhör redan de mest sökta, säger Klara Ekholm.

När nu beskeden kommer är det en sak Lotta Rydberg på Chalmers vill trycka på lite extra.

– Glöm inte att tacka ja till platsen! Se till att du får en bekräftelse på att ditt svar är registrerat. Annars stryks du och det går inte att ändra i efterhand.

Här är Göteborgs mest populära utbildningar

Programmen med flest sökande GU

Juristprogrammet (6 456 antal sökande)

Kandidatprogrammet i ekonomi (4 533)

Läkarprogrammet (4 911)

Socionomprogrammet (4041)

Programmen som ökar mest GU

Juristprogrammet

Ekonomie kandidat

Socionomprogrammet

Programmen med flest sökande Chalmers

Tekniskt basår, campus (2 862)

Industriell ekonomi (2 356)

Arkitekturprogrammet (2 305)

Programmen som ökar mest Chalmers

Sjöingenjörsprogrammet ( + 56 procent )

Sjökaptensprogrammet (+ 43 procent)

Civilingenjör kemiteknik ( + 34 procent)

(Källa: Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola.)

LÄS MER:Utbildningarna som ger dig jobb direkt

LÄS MER:Här är utbildningarna i Göteborg som kan ge den högsta lönen

LÄS MER:Studenter kedjade fast sig på Göteborgs universitet

ANNONS