Efter lång kamp får Hasse och Gunilla bo tillsammans igen

Äntligen kan äkta makarna Hasse och Gunilla Gustavsson hålla handen och somna bredvid varandra igen.
Efter lång tids kamp och en dramatisk fallskada har de äntligen fått en parlägenhet på ett äldreboende.
– Lyckan är fullständig, säger Hasse.

ANNONS
|

Gunilla Gustavsson minns den där natten i december i fjol, när hon hittade sin man Hasse på golvet på toaletten. Han hade ramlat och brutit lårbenshalsen, men lyckats trycka på larmknappen han bar på handleden.

– Samtidigt som jag upptäckte honom på golvet så hörde jag hur de ropade i högtalaren i köket från larmcentralen. Det var femte gången den veckan som han ramlade, säger Gunilla.

Kommunen bryr sig inte om att det bryter ner mig fullständigt.

Den dramatiska fallskadan, som ledde till ambulansfärd och operation på Kungälvs sjukhus, blev vändpunkten för Hasses och Gunillas kamp för att få plats på äldreboende.

GP besökte paret i deras villa i Kärna i november i fjol. Då hade de fått avslag på sina ansökningar till äldreboende sammanlagt fyra gånger och främst Hasse led av situationen, som han kände var ohållbar.

ANNONS

– Kommunen bryr sig inte om att det bryter ner mig fullständigt, när jag bara får se hur hus och trädgård förfaller, sade Hasse då.

Färre i kö i Kungälv

I november 2023 uppgav Kungälvs kommun att 22 personer, som blivit beviljade äldreboende, väntat i tre månader utan att ha fått ett erbjudande om plats.

I juni i år var motsvarande siffra 11 personer. Det är alltså färre i dag som har väntat längre än socialtjänstlagens krav på max tre månader.

(Källa: Kungälvs kommun.)

Barnen oroliga för mamma

Efter Hasses olycka fick de godkänt, först Hasse och sedan Gunilla. Han lider av en neurologisk sjukdom, sitter i rullstol, kan inte tala och har svårt att svälja. Efter olyckan fick han en höftledsprotes inopererad.

Gunilla har knappt ledsyn och har därtill Parkinsons sjukdom och sviter efter en stroke. Hon tycker att hon klarade sig ganska bra ensam i huset efter Hasses olycka. Men dottern Pia Eriksson säger att hon och hennes syskon var mycket oroliga.

Dottern Pia intygar att både Gunilla och Hasse har fått ett lyft av flytten.
Dottern Pia intygar att både Gunilla och Hasse har fått ett lyft av flytten. Bild: Josefine Stenersen

– Mamma hade ingen hemtjänst från 19 på kvällen till 11 på förmiddagen. Tänk om hon hade ramlat och tuppat av, då hade hon inte fått någon hjälp, säger Pia.

Nästa önskan jag har är en eldriven rullstol.

Hasse fick först plats på ett äldreboende i Diseröd och bodde där själv under våren. Sedan fick även Gunilla besked om ett rum på samma boende, men innan hon hann flytta så kom nya bud: En parlägenhet hade blivit ledig på ett boende mitt i Kungälv.

Den 3 juni flyttade de in i lägenheten, där sovrummet har plats för dubbelsäng och dörren till balkongen står öppen och släpper in sommarluft. Precis utanför står en stor, lummig kastanj och åt ena hållet ser man taket på den gamla kexfabriken.

ANNONS

Har kommit igång med träning

– Det är en massa måsungar på fabrikens tak. Sexton stycken reden, sade grannen att det var, för han har räknat, säger Gunilla.

Hon sitter i rullstol, men ska böra träna för att återerövra rullatorn. Och Hasse får besök av en fysioterapeut två gånger i veckan.

Så går du vidare om du nekats äldreboende

  • Du kan överklaga.
  • Om din situation ändras – sök igen.
  • Sök i andra kommuner.
  • Undersök andra boendeformer, som trygghetsboende och seniorboende – och ställ dig i kö tidigt.

(Källa: Seniorval.se)

– Nästa önskan jag har är en eldriven rullstol, så jag vågar ge mig ut lite mer och kanske ta upp lite träning på ett gym som inte ligger långt bort, säger Hasse.

Eftersom han inte pratar så skriver han på en läsplatta, eller kommunicerar via mejl och sms. Dottern Pia har märkt hur föräldrarna levt upp på det nya boendet.

– De är mycket gladare. Det märks också när Hasse skriver till mig på Messenger. Han är mycket mer positiv och glad.

Rekommendationen: Kämpa på

Det är fortfarande mycket nytt att vänja sig vid, inte minst för Gunilla som inte ser. Hennes favoritplats är den bekväma gula fåtöljen som hon fick med sig i flytten. Men även hon har deltagit på boendets gemensamma träffar, med sångframträdanden och högläsning ur Kungälvs-Posten.

Nästa projekt är att få sålt huset i Kärna, ”så att barnen kan få lite lugn och ro”. Och sedan flytta över lite mer av de saker som skapar hemtrevnad till det nya boendet.

ANNONS

Har ni något gott råd till andra som kämpar för att få äldreboende?

– Kämpa på är det enda jag kan rekommendera till dem som har svårt att få godkänt, säger Hasse.

– Och att man ska börja processen ännu tidigare än vad ni gjorde. Det tog mycket längre tid än vad vi trodde, säger Pia.

Det bästa med att ha fått parlägenhet på äldreboende är att de får vara tillsammans, säger Gunilla och Hasse.
Det bästa med att ha fått parlägenhet på äldreboende är att de får vara tillsammans, säger Gunilla och Hasse. Bild: Josefine Stenersen

Socialtjänstlagen om äldreboende

”När det gäller omsorgen om äldre och personer med olika slags funktionshinder är huvudsyftet med biståndet att förstärka deras möjligheter till eget boende. Detta bör vara utgångspunkten även i de fall den biståndssökande har ett omfattande behov av tillsyn, omvårdnad och vård. Först när behovet av tillsyn eller kraven på trygghet och säkerhet inte längre kan tillgodoses i det egna hemmet bör det finnas möjlighet att flytta till en särskild boendeform.”

(prop. 1996/97:124 sidan 89)

LÄS MER:Makarna är multisjuka – nekas ändå plats på äldreboende

LÄS MER:Musbitna Anne-Marie har fått flytta till nytt boende

LÄS MER:Äldreboende bättre om de inte är vinstdrivande

ANNONS