Äldre kvinnor lurade på tiotusentals kronor

Inom loppet av två timmar fick polisen larm om två åldringsbrott i Mölndal och Kullavik. Två kvinnor, bägge födda på 1930-talet, hade blivit lurade att föra över stora summor från sina bankkonton.
– Det är en skandal. Det är någonting som inte ska hända våra gamla, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i region Väst.

ANNONS
|

Det första larmet kom till polisen vid 19.45 på måndagskvällen. Då hade en kvinna född 1937 via sin dotter kontaktat polisen efter att ha blivit lurad att släppa in okända personer i sin lägenhet i Mölndal.

– Kvinnan har lurats att föra över 13 000 kronor till ett annat konto från sin dator. Utöver detta så ha dessa personer tagit bankkort och gjort tre uttag på totalt 5 000 kronor.

Det är oklart när brottet ska ha inträffat, men troligtvis någon gång under eftermiddagen eller tidiga kvällen.

– Det är en skandal. Det är någonting som inte ska hända våra gamla. Att bli utsatta för det här. Men det finns ju de som saknar samvete, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i region Väst.

ANNONS

Strax efter halv tio på måndagskvällen kom ytterligare ett larm om ett pågående åldringsbrott. Då är det en kvinna i 80-årsåldern i Kullavik som själv ringer polisen.

– En man eller en kvinna kommer in i kvinnans lägenhet och börjar prata om att spärra kort. Men den kvinnan ringer tack och lov polisen, säger Stefan Gustafsson.

Polisen letade under kvällen, bland annat med helikopter, efter en misstänkt bil som tros ha en koppling till åldringsbrottet, men ingen var strax innan midnatt på måndagskvällen ännu gripen.

Inte ovanligt

För polisen är den här typen av åldringsbrott inte ovanliga.

– Jag vet ju att kommer det in ett larm om åldringsbrott, så kommer det komma in tre, fyra, fem till under kvällen. Det finns likheter mellan de här två brotten, och det är såhär de jobbar, säger Stefan Gustafsson och fortsätter:

– De ringer först, och säger att de kommer från polisen eller hemtjänsten och försöker bara att komma innanför dörren för att komma åt bankuppgifter för att kunna överföra pengar. Brottsoffren förlorar flera hundra tusen per gång.

Initialt rubriceras de båda brottet som bedrägeri, eftersom de misstänkta gärningspersonerna utgett sig för att vara någon annan.

– Det är horribelt, säger Stefan Gustafsson.

ANNONS
ANNONS