Stor manifestation i Göteborg – vårdkonflikten närmar sig strejk

Nu är det nog. Så löd budskapet när vårdpersonal, familjer och sympatisörer samlades på Gustaf Adolfs torg på lördagen.
– Jag hoppas att arbetsgivarna tar sitt ansvar, i stället för att skyffla över det på oss anställda, säger Maja Backlund, intensivvårdssjuksköterska på Sahlgrenska.

ANNONS
|

Det ser ut att bli vårdstrejk – den första på 16 år. Från och med tisdag ska akuten på Östra sjukhuset betraktas som stängd om parterna inte kommer överens. Totalt 2 000 vårdanställda runtom i landet står redo att strejka.

Och någon lösning på konflikten ser inte ut att vara nära.

Maja Backlund, intensivvårdssjuksköterska, tillsammans med sonen Jessaia, 2.
Maja Backlund, intensivvårdssjuksköterska, tillsammans med sonen Jessaia, 2. Bild: Henrik Jansson

På lördagen arrangerade Vårdförbundet en manifestation på Gustaf Adolfs torg i Göteborg. Att jobbet inte ska gå ut över fritid och familjeliv är en av frågorna som fått människor att samlas i den gassande solen.

– Jag jobbar själv deltid, för att jag inte får ihop livet annars. Rimliga arbetsvillkor är något som krävs för att vi ska kunna ha en bra vård på lång sikt, säger Maja Backlund.

ANNONS

Allsång till ballad och tal från facket

Fackliga företrädare håller tal inför publiken. Sedan äntrar Jonas Svensson med gitarr scenen och framför ”Balladen om Vårdförbundet och SKR”. Allsång uppmuntras.

Bland åhörarna står sjuksköterskan Ida Olsson, som jobbar på Östra sjukhusets infektionsavdelning.

– Det får vara slut nu. Jag hoppas att detta ska leda till kortare arbetstid och en hållbar arbetsmiljö. Det är jätteviktigt för att man ska orka jobba, för att det inte ska gå ut över fritiden och leda till ohälsa. Jag vill behålla mina kollegor, säger hon.

Sambon Julius Marstorp stämmer in:

– Det berör alla, både de som jobbar inom vården men också anhöriga och familj. Hur någon mår av sitt jobb påverkar ju relationer.

Ida Olsson är sjuksköterska på infektionsavdelningen vid Östra sjukhuset. Till vänster sambon Julius Marstorp.
Ida Olsson är sjuksköterska på infektionsavdelningen vid Östra sjukhuset. Till vänster sambon Julius Marstorp. Bild: Henrik Jansson

Oron för framtiden: ”Då blir man rädd”

Barnsjuksköterskan Anna-Carin Gullander har jobbat inom vården i 27 år. Hon menar att arbetsmiljön kan göra det svårare att hitta personal i framtiden.

– Då blir man ju rädd inför sin egen ålderdom. Det är många som lämnar. De skickas först in och blir brända och rädda. Då är det svårt att rekrytera, säger hon.

Hon jobbar själv deltid för att arbetet inte ska ta all kraft.

– Jag har valt det, för att orka leva efter jobbet. Jag älskar mitt arbete och vill ju kunna jobba till pensionen.

ANNONS
Moa Flink och Anna-Carin Gullander jobbar båda som barnsjuksköterskor. Till höger Björn Gullander.
Moa Flink och Anna-Carin Gullander jobbar båda som barnsjuksköterskor. Till höger Björn Gullander. Bild: Henrik Jansson

Kollegan Moa Flink, också barnsjuksköterska, fyller i:

– Det är ju egentligen ett normalt liv, för vem som helst, som vi vill ha.

Moa Flink tror att många, bland annat högre chefer i organisationen, inte inser hur situationen faktiskt ser ut för personalen.

– Jag tror att väldigt få skulle ställa upp på de villkoren. Men de spelar på vårt samvete, och det blir som att vi har valt det här för att vi tycker om det för mycket, säger hon.

SKR efter varslet: ”Allvarligt”

När fackets strejkvarsel utökades tidigare i veckan, beskrev Sveriges kommuner och regioner (SKR) beskedet som allvarligt.

− Vi och Vårdförbundet behöver snabbt hitta en väg framåt i förhandlingarna. Ingen vinner på en strejk i vården, allra minst svårt sjuka patienter och äldre, uppgav Ulf Olsson (S), ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation, i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Dödläge i vårdkonflikten – allt talar för strejk

LÄS MER:Vårdförbundet backar från flera strejkvarsel på Sahlgrenska

ANNONS