Second hand-butik för nyanlända från Ukraina

I helgen öppnade en second hand-butik på Västra Gatan i Kungälv för personer som flytt Ukraina.
– Det är en butik för ukrainska flyktingar som kan komma och få ta kläder gratis, säger frivilligarbetaren Johanna Åsberg.

ANNONS

I lokalen som tidigare stod tom finns nu hyllor och klädstänger fulla med sådant som skänkts av privatpersoner, men även företag.

– Här finns mestadels kläder och skor, men också ryggsäckar, leksaker, och några barnvagnar. Vi har väldigt mycket bebis- och barnkläder, men även kläder till äldre, säger Johanna Åsberg.

Det är Vena trailer, i Rollsbo, som ligger bakom butiken. KP har tidigare skrivit om företaget då de startat en insamling med förnödenheter som skickats till Ukraina.

– Det är Robert Erlandsson och hans fru Anna Andersson som ska ha all ära. De har lagt ned allt jobbet på det här, säger Johanna.

ANNONS

Men idag är det hon och Annas mamma, Berit Andersson, som står i butiken. Berit var på plats även på lördagen när de öppnade.

– Då var det några barn här, både på lördagen och söndagen. Det kom runt sex-sju personer, säger Berit.

Hur reagerade de?

– De var jätteglada och tacksamma. Man såg på barnen att de blev väldigt glada. De lekte med grejer – och lyste upp när de såg leksakerna. Det känns bra i hjärtat, säger Berit.

Vad har de haft behov av mest?

– Kläder. Alla möjliga, både underkläder och strumpor, och byxor, jackor och tröjor. Precis allt behöver de. De har inte kunnat ta med sig så mycket, säger Berit.

Har de kunna prata engelska?

– Både och.

Johanna arbetar sin första dag i butiken på måndagen. Vid lunchtid, när KP är där, är det tomt på kunder. Men tidigare var en mamma och hennes son inne.

– De gick runt och kollade. Men de kunde inte prata engelska, så då fick man kommunicera på annat sätt. Man får försöka prata lite mer med kroppen, säger Johanna.

Fick de med sig något?

– Ja, en stor kasse med kläder, säger Johanna.

ANNONS

Hur var det att möta dem idag?

– Jättekul. Det är fint att vara här och hjälpa till, men det är svårt när man inte kan kommunicera riktigt. Man vill ju höra folks berättelser. Men det känns bra att vara här, och hjälpa till så gott det går, säger Johanna som är barnbarn till Berit.

Hur många förväntar ni er kommer hit?

– Vi kan inte veta hur många som kommer till Kungälv, eller runt omkring, säger Berit.

Johanna visar runt i butiken, och in i ett rum där lådor står på varandra på hyllor och längs väggarna.

– Vi har inte kunnat plocka upp allt. Det är fortfarande väldigt mycket i lådor som inte får plats än. Vi får plocka upp lite som det kommer, säger hon.

Den som vill bidra kan komma och skänka kläder och annat direkt i butiken, eller på Vena trailer i Rollsbo. Butiken kommer att hålla öppet så länge den behövs, säger Berit.

Hur viktigt är det att göra sådant här?

– Det är väldigt viktigt. Man hjälper ju andra människor i nöd. Det behövs i dagens samhälle.

Vad hoppas ni att butiken ska bidra med?

ANNONS

– Att man kan hålla ihop lite mer i världen. Så vi får lite mer gemenskap, och inte blir arga på varandra för allra lilla minsta grej, säger Berit.

Det är en kärlekshandling?

– Ja. Det tycker jag behövs, säger Berit.

LÄS MER:Insamling till Ukraina i Tega – handlarna utmanas

ANNONS