Det finns saker man kan göra för att undvika några av djuren man kan möta på sommaren.
Det finns saker man kan göra för att undvika några av djuren man kan möta på sommaren. Bild: Arkivbilder: Stefan Berg och TT

Så skyddar du dig från sommarens skadedjur

Sommaren för med sig mycket som många uppskattar, som bad, ledighet och värme. Men med solen och värmen kommer också djur och insekter som kan föra med sig klåda, smärta – och såna som käkar upp din trädgård. Här finns tips för att slippa dem.

ANNONS
|

Nu är sommaren här med allt vad det innebär, som semester, bad, god mat och dryck, umgänge och värme. Under sommaren rör vi oss gärna ute i skog och mark, eller tar oss ett svalkande dopp i havet. Då finns det risk att vi möter djur och insekter som vi kanske inte gärna vill träffa på.

De bits, suger blod, bränns och äter upp växterna i trädgården. Men det finns saker att göra för att skydda sig mot dem. Och blir du biten finns det hjälp att få.

Såhär kan du till exempel se att du kan ha råttor på tomten:

ANNONS

– När du rensar dina rabatter, framförallt rund husgrunden, och du hittar håligheter i marken storleksmässigt som en tennisboll eller större, kan det vara råttor och att man har problem med avloppsrören i marken, berättar Håkan Rystrand på Anticimex.

Så skyddar du dig från sommarens plågsamma djur
Bild: Aas

Fästingar

grade crossed
På sommaren är det fästingtider och de finns ofta i högt gräs, buskage och i skogen. För att de ska nå oss, måste de ha direktkontakt. Färstingar har ett favoritväder: Det ska inte vara för varmt och inte så soligt med lite regn emellanåt.
Så skyddar du dig från fästingar: Ha heltäckande kläder vid promenader där de finns. Efter varit ute, ta för vana att duscha och titta igenom kroppen efter fästingar. Favoritställena att angripa för fästningar är där de kan få sitta ifred. Sitter de på kroppen ska de tas bort omedelbart med redskap som är till för att ta bort dem. Sök vård om det uppkommer en rodnad efter minst en vecka efter ett bett.
Så skyddar du dig från sommarens plågsamma djur
Bild: Oliver Lindkvist

Råttor

grade crossed
De blir fler och fler och är inte rädda för människor – och hänger därför gärna där vi finns, för där finns ju oftast maten. Men att få in dem hemma vill man inte, och de behöver bara ett hål stort som en enkrona för att slinka in. Råttorna är bra klättrare och trivs i utrymmen som är fuktiga som i källare och i avlopp.
Så skyddar du dig från råttor: Anticimex ger sina råd för att hålla råttorna borta: Kolla så dina ventiler i husgrunden är hela. Ha koll på din kompost. Plocka upp fallfrukten när den kommer. Duka av bordet utomhus. Lämna inte matrester utomhus. Släng soporna i ”rätt” sopbehållare, inte på stan.
Så skyddar du dig från sommarens plågsamma djur
Bild: Cornelius Poppe

Huggormar

grade crossed
Huggormarna finns överallt i skog och mark, och gärna i stenhögar. Möter man på en kan man stampa i marken så flyttar de på sig.

Så skyddar du dig mot huggorm: För att inte få in dem på tomten ska man till exempel ta bort rishögar, hålla gräset kortklippt, sätta finmaskigt nät för hål i husgrunden och se till att lövhögar och komposter inte ligger när huset. Kommer de ändå in på tomten får man flytta dem, men inte döda dem.

Vid huggormsbett ska man hålla sig stilla, inte röra bettstället och alltid ta kontakt med vården. Enligt 1177 Vårdguiden bör alla bitna observeras på sjukhus.
Så skyddar du dig från sommarens plågsamma djur
Bild: Johan Nilsson / TT

Getingar

grade crossed
När det är vår vaknar drottningen till och börjar leta efter en plats att bo. Boet som byggs är en liten ljusgrå boll, till en början. Då är det dags att börja leta efter det för att slippa getingar.
Enligt Anticimex ska man leta vid uteplatser, utskjutande tak och bodar. Har du haft bo någonstans innan – titta där.
Är boet inte större än en pingisboll kan man ta bort det själv, annars bör du fråga en expert.
Om du blir stucken: Blir du stucken är det oftast ofarligt om du inte är allergisk. Om gadden sitter kvar, ta bort den med till exempel nageln. För att lindra smärtan, kyl ner med kallt vatten eller en isbit invirad i en handduk.
Sök vård om du blivit stucken i munnen, du är allergisk, fått flera bett som ger kraftig svullnad och det blir värre efter några dagar.
Så skyddar du dig från sommarens plågsamma djur
Bild: Lennart Nygren/TT

Mygg/knott

grade crossed
På sommaren är det svårt att undvika att bli biten av mygg eller knott, om man är ute. De är små och svåra att undvika. Men det finns några saker att göra för att slippa bli biten.
Så skyddar du dig mot mygg och knott: Använd ljusa kläder, använda täckande kläder, använda myggmedel, och använd myggnät på till exempel barnvagnen.
Om du blir biten: Blir du biten kan klådan lindras med till exempel kylbalsam, kallt vatten eller en salva med hydrokortison. Sök vård om stickstället svullnar upp och smärtan ökar efter några dagar. Eller får fått flera stick samtidigt som skapar en kraftig reaktion.
Så skyddar du dig från sommarens plågsamma djur
Bild: Stian Lysberg

Brännmaneter

grade crossed
Att ta sig ett dopp i havet en varm dag piggar upp, men då ska man helst undvika brännmaneterna.
Så skyddar du dig mot brännmaneter: Undvik att simma i mörker och dåligt ljus, var extra försiktig när högvatten kommer, använd våtdräkt och stäm av med lokalbefolkningen om det finns maneter.
Giftet i maneternas bränntrådar kan ge rodnad, sveda, svullnad, klåda, smärta och illamående och räkningar. Sök vård direkt om du får ögonbesvär. Och får en kraftig reaktion i huden, feber och känner dig medtagen.
Så skyddar du dig från sommarens plågsamma djur
Bild: Björn Larsson Ask / Svd / TT

Mördarsniglar

grade crossed
Nu börjar de komma upp och glida runt bland växterna i trädgården. En snigel kan ge upphov till 400 nya. Och som de gillar att äta sig runt bland bär och växter. Några riktiga favoriter är jordgubbar, tagetes och vanlig sallad.
Så skyddar du dig mot mördarsniglar: För att slippa dem är det nu dags att leta upp dom på kvällen, och sen ta död på dem genom att hugga av huvudet, med till exempel en vass spade. Den metoden är mest skonsam enligt Ted von Proschwitz, biolog på Göteborgs Naturhistoriska Museum, och Sveriges främsta expert på mördarsniglar.
ANNONS