Om fler får covid-19 redan som barn kommer kommer komplikationerna vi i dag ser hos äldre så småningom minska och försvinna, menar virologen Magnus Lindh.
Om fler får covid-19 redan som barn kommer kommer komplikationerna vi i dag ser hos äldre så småningom minska och försvinna, menar virologen Magnus Lindh. Bild: Elisabeth Alvenby

Så kan covid-19 bli en vanlig influensa

Mutationerna som gör covid-19 lindrigare låter vänta på sig.
– Frågan är om drivkraften från viruset att bli snällare är tillräckligt stark för att man ska kunna vänta sig det annat än på lång sikt, säger virologen Magnus Lindh.

ANNONS
|

Coronaviruset består av en enkel sträng arvsmassa, RNA, inneslutet i ett taggigt proteinhölje. Och på samma sätt som det kan ske mutationer i människans arvsmassa, vårt DNA, så kan det ske mutationer i virusets. Konsekvensen blir att det omgivande höljets egenskaper förändras.

Om coronaviruset förändras med tiden via mutationer kan det bli snällare mot människokroppen. Något som GP skrivit om tidigare.

Ett snällare virus skulle alltså framkalla färre och mildare symptom genom att skada cellerna mindre eller trigga färre skadliga reaktioner från immunförsvaret. Men frågan är hur länge vi måste vänta på att det ska hända.

Mutationer som gjort viruset snällare eller elakare har forskare runt om i världen ännu inte sett tecken på, berättar Magnus Lindh, professor och sektionschef för Klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

ANNONS

– Hittills har det bara skett ett fåtal mutationer och inget som tydligt ändrat virusets egenskaper. Frågan är om drivkraften från viruset att bli snällare är tillräckligt stark för att man ska kunna vänta sig det annat än på lång sikt, säger han.

LÄS MER:Så ska regionens nya enhet jobba för smittspårning

Balans mellan smittsamhet och snällhet

Om variationer av viruset som ger mindre allvarliga symptom också blir bättre på att sprida sig skulle de kunna konkurrera ut de elakare versionerna.

För viruset handlar det om att säkra sin egen överlevnad. Om det snabbt och ofta tar död på den människa eller djur det har infekterat så minskar dess chans att spridas.

Men en del virus har ett mindre behov av att bli snällare. Exempelvis mässlingsviruset, som är extremt smittsamt, har ett mindre behov av att förändras eftersom det på kort tid hinner spridas till många individer.

– Det har hittat en balans mellan smittsamhet och skadlighet. Alla virus ställer in sig, det blir inte snällare än vad som behövs, säger Magnus Lindh.

Det betyder inte nödvändigtvis att vi är fast med ett elakt coronavirus, det finns också andra faktorer som inverkar.

Det som Magnus Lindh ser mer sannolikt kommer leda till att coronaviruset Sars-Cov2 så småningom kommer uppfattas som snällare är att det i samhället byggs upp en immunitet med hjälp av antikroppar och vaccin.

ANNONS

– Många virus ger mildare symptom hos vuxna för de har redan haft infektionen som barn, men corona är ett nytt virus som ingen har haft. Då får man en annan sjukdomsbild.

Bild: Sahlgrenska universitetssjukhus

Kan bli som en influensa

Antagligen kommer covid-19 övergå till att agera som dagens säsongsinfluensor, förutspår Magnus Lindh. Det vill säga att den kommer tillbaka i vågor och gör oss lindrigt sjuka. Om alla utsätts för viruset som barn kommer också de komplikationer som vi idag ser hos hos äldre att försvinna, menar han.

När kan den här pandemin vara över?

– Så länge många är mottagliga kommer det att kunna bli smittspridning ganska lätt. Men så småningom kommer det vara färre mottagliga, säger Magnus Lindh.

Han menar att det blir färre mottagliga när fler fått antikroppar efter att ha varit sjuka eller vaccinerats.

När kan ett helt nytt virus dyka upp på liknande sätt?

– Jag tror mycket är slumpfaktor. Det handlar om mänskliga kontakter med djur. Om vi håller djur, som bär på många olika virus, nära oss kan något av dem anpassa sig till människan och hoppa över.

LÄS MER:Om det inte är corona – vad är det då?

ANNONS