I det senaste mordet som drabbade Göteborg misstänks en tonåring ha mördat sin storasyster i Majorna. I närheten av brottsplatsen har någon har lämnat en lapp och blommor. Mordet är ett av alla som har Göteborg som brottsplats. I nya satsningen ”Mordkartan” kommer vi bit för bit gå igenom över 200 mord, skriver krimchef Maya Dahlén.
I det senaste mordet som drabbade Göteborg misstänks en tonåring ha mördat sin storasyster i Majorna. I närheten av brottsplatsen har någon har lämnat en lapp och blommor. Mordet är ett av alla som har Göteborg som brottsplats. I nya satsningen ”Mordkartan” kommer vi bit för bit gå igenom över 200 mord, skriver krimchef Maya Dahlén. Bild: Maja Karlström/Anders Ylander

Maya Dahlén: Mord tar inte slut, inte vår rapportering heller

Nyfikenhet, uppgivenhet, äckel.
Känslorna är många. Frågorna också.
I GP:s nya serie hoppas vi kunna svara på flera av dem. Bit för bit presenterar vi kartan över Göteborg – utifrån det värsta brottet av dem alla.
En mordkarta.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det finns få saker som får mig så engagerad som just mord. Det ser inte helt okej ut att skriva det i text, men det är sant. Både i min yrkesroll och som privatperson. Jag plöjer och har plöjt mordfall i åratal: via poddar, i böcker, lusläsning av svensk kriminalkrönika, dokumentärer och på internets mest väldolda hemsidor. Och såklart i princip dagligen i nyhetsflödet.

Detta gör mig till en väldigt vanlig människa. Vi är många. Såklart. Brottet med lagens strängaste straff triggar folks intresse. Det väcker känslor i hela samhället. Man blir förbannad, äcklad, ledsen eller kanske uppgiven och ifrågasättande. Varför upprepar sig historien om besinningslöst våld än en gång? Men det är inte bara det givna engagemanget för morden i vårt absoluta närområde som gjort att GP i dag presenterar den nya serien Mordkartan.

ANNONS

Brott är mer än förövare och offer

Under ett års tid, område för område, kommer vi slutligen ha presenterat en bra bit över 200 mord. Mord som präglat Göteborg och människorna i staden sedan millennieskiftet. Vissa av morden föll snabbt i glömska, i alla fall hos majoriteten av oss. Andra har det skrivits spaltmeter om.

Gängmorden har dominerat både nyhetsflödet och den politiska debatten under flera år – ändå är det män som mördar kvinnor som är den dominerande trenden över tid på kartan. Och morden i nära relation är fler än gängmorden. Jag tror att precis sådan fakta ger perspektiv. Och det vill jag att vi med våra publiceringar ska kunna ge er.

Sedan i höstas är GP:s krimredaktion större än någonsin. Kanske har du märkt, jag hoppas det, att vi breddat vår bevakning. Det som tidigare dominerat vår krimbevakning har varit snabba uppdateringar vid breaking news, när någon åtalas och när dom faller. Nu har vi möjlighet att göra ännu mer. Vi har större redaktionella muskler och kan nu lägga tid på allt från guldtackor i Mölndal till ensamma åldringar som ingen bryr sig om trots mordutredning och rättssystem som underlättar trakasserier. För kriminalitet och brott handlar om fler än förövare och offer. Det påverkar hela samhället.

ANNONS

Mord tar inte slut

I Mordkartan får ni läsare en ny bit varannan tisdag. 26 bitar står redo innan hela kartläggningen är klar, så om ett år har vi presenterat hela bilden av det dödliga våldet i Göteborg sedan år 2000. Men du får också minst ett initierat reportage som tar dig längre och lär dig mer.

Hur får en rättsläkare döda att tala? Hur hanterar man det faktum att ens pappa mördat ens mamma? Och vilka är förhörsledarens främsta knep för att fälla mördare?

Vi kommer att ge svar på de frågorna. Och fler. Och fortsätta att ställa nya frågor om de kommande mordfall som tyvärr kommer att drabba och skaka staden.

Mord tar inte slut. Det gör inte vår rapportering heller. Men vi kan ge en samlad och nyanserad bild och dela berättelser som berör, skapar förståelse eller ger nya perspektiv.

LÄS MER:Mordkartan

ANNONS