Bild tagen från södra Israel i riktning mot Gaza den 16 november.
Bild tagen från södra Israel i riktning mot Gaza den 16 november. Bild: Leo Correa

Här är redaktionens riktlinjer för krigsbevakningen

Varje dag påminns vi på redaktionen om den tunna lina vi balanserar på i vår rapportering om kriget mellan Israel och Hamas. Vi blir dagligen beskyllda för att ha en agenda – samtidigt som vi navigerar i ett informationsflöde fyllt av starka åsikter, svartmålningar och ren desinformation. Vårt löfte till er läsare är att fortsätta leverera en objektiv och neutral nyhetsbevakning, skriver GP:s redaktionschef.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Vi är inte en part i det hemska krig som just nu utspelar sig i framför allt Gaza. Det kan vara värt att vara väldigt tydlig med det – för varje dag får vi på redaktionen och GP:s reportrar en uppsjö av beskyllningar från de som anser att vi valt sida.

Beskyllningarna kommer från olika håll. Några korta exempel på hur det kan se ut:

”Ni stöttar Israel och kastar skit på oss palestinier.”

”Skäms ni inte över att ni backar terrorgruppen Hamas?”

”Ser fortfarande i princip bara pro-israelisk propaganda och felaktigheter i era nyheter.”

”Det är tydligt att ni har en agenda, nämligen att försvara palestinier och relativisera palestiniernas ansvar.”

ANNONS

Kriget är inte bara en fysisk konflikt – det är för många människor ett ideologiskt eller religiöst krig mellan onda och goda. I en värld där många har bestämt sig för sin sanning ska vi navigera och rapportera.

En utmaning att ta på allvar

Vi arbetar dels genom att följa nyhetsflödet och ringa in nyheter från redaktionen i Göteborg men vi samarbetar också med journalister som är på plats i regionen. Vi rapporterar om hemska terrordåd, krigsbrott och ofattbart tragiska människoöden – och ska mitt i detta förhålla oss objektivt, ge bakgrund och skildra dessa hemskheter med så stor respekt för de drabbade som möjligt.

Samtidigt har vi på Göteborgs-Posten ett stort utrymme för åsiktsmaterial. Såväl vår ledarsida som debatt, Kulturdebatt och Fria ord har möjlighet att ta in texter som torgför en subjektiv agenda.

Här har vi en utmaning att ta på allvar. Det är viktigt att vi är tydliga mot våra läsare med att vår uppgift på nyhetsplats är att förmedla det som är sant och att vi är resistenta mot påverkansförsök på vår nyhetsjournalistik.

Arbetar med hjälp av riktlinjer

Som hjälp med detta har vi riktlinjer som vi tagit fram. Dessa ska hjälpa oss att hålla oss sakliga och kan sammanfattas med några tydliga punkter:

GP:s riktlinjer för rapporteringen om Gazakriget

Att rapportera om konflikten mellan Israel och Hamas är en komplex uppgift. Ämnet är känsligt och det finns många överväganden att göra. Göteborgs-Posten har därför satt upp följande riktlinjer för vår nyhetsbevakning:

  • Vi ska ge röst åt olika perspektiv från båda sidor av konflikten. Vi spekulerar inte i orsaker till, eller vem som har ansvar för våldshandlingar, innan tillförlitlig information finns tillgänglig.
  • För att upprätthålla vår objektivitet är vi försiktiga med triggande termer så som “terrorist” och beskriver i stället handlingar specifikt.
  • Vi är precisa när vi refererar till grupperingar som exempelvis Hamas eller Hizbollah och förtydligar deras kopplingar för att ge sammanhang till läsaren.
  • Vi strävar efter att ge både historisk och politisk bakgrund.
  • Vi är vaksamma på propaganda, verifierar våra källor och ska inte lita på obekräftade rapporter från någon sida. Om felaktigheter skulle publiceras korrigeras detta skyndsamt och vi är transparenta med att det blivit fel.
  • Vi är försiktiga med publicering av grafiska bilder eller videor som kan vara stötande. Vi värnar de mänskliga rättigheterna och lyfter fram humanitära perspektiv och har respekt för de drabbade. Grafiska bilder eller videos ska därför noga övervägas och gås igenom innan publicering.

Vi anser att noggrannhet i vår konfliktrapportering är avgörande för att upprätthålla vår trovärdighet och för att försäkra att allmänheten får en oförfalskad bild av händelserna. Vi eftersträvar en balanserad rapportering för att undvika att oavsiktligt förstärka konflikten genom partiska framställningar.

Avstår inte från känsliga publiceringar

Detta innebär INTE att vi avstår från känsliga publiceringar. Som dagens artikel med ”Bilderna inifrån Gaza” visar – är det viktigt att vi vågar visa verkligheten så som den faktiskt ser ut. Men vi ska göra det på ett noga övervägt sätt och med en tydlig eftertanke kring publiceringens effekter.

ANNONS

Som jag skrev tidigare är det trots allt så att vi beskylls av personer med olika perspektiv och åsikter. Vår journalistik engagerar. Det ger oss en anledning att tänka ännu mer på vår viktiga uppgift – att visa att riktig journalistik gör skillnad.

ANNONS