Frivilliga hämtar döda kroppar i Butja utanför Kiev, efter den ryska reträtten.
Frivilliga hämtar döda kroppar i Butja utanför Kiev, efter den ryska reträtten. Bild: Efrem Lukatsky

Louise Sandborg: Därför visar vi bilder på krigets offer

Ihjälskjutna människor längs med gatorna. Rapporter om tortyr och massgravar. En man som slutat sitt liv efter att ha blivit skjuten på sin cykel.
Vi som skjutsar barn till aktiviteter eller funderar på vad som behövs till veckohandlingen kommer sannolikt, och förhoppningsvis, aldrig helt kunna ta in det hänsynslösa som drabbar människorna i ett krig.
Men de fruktansvärda bilderna från kriget ger oss en möjlighet att försöka. Därför publicerar vi dem.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är i princip omöjligt att värja sig mot de brutala bilderna från kriget i Ukraina som sprids över världen. Varje ny dag presenteras ny tragik, hjärtskärande öden, våldsamheter och död fångad på bild av någon som befinner sig mitt i förödelsens centrum.

Tidigare i veckan publicerade vi på GP bilder från nyhetsbyrån Reuters från den ukrainska staden Motyzhyn. Stadens borgmästare Olga Sukhenko och hennes familj hade då hittats skjutna och begravda i en grop utanför staden. Makabra bilder, men samtidigt bilder som visar krigets brutalitet och hänsynslöshet. Som visar verkligheten för de människor som befinner sig i krigszonen.

ANNONS

Bilder av en verklighet som pågår precis samtidigt som vi lämnar barn på förskolan.

Journalister från en lång rad internationella medier har också de senaste dagarna rapporterat om hur ihjälskjutna människor, vissa bakbundna, hittats längs ukrainska vägar eller i massgravar efter att de ryska trupperna dragit sig tillbaka efter en månad. Bilder av en verklighet som pågår precis samtidigt som vi lämnar barn på förskolan, eller funderar på vad som ska ätas till lunch.

Under tisdagen kunde GP:s journalister på plats i Kiev, Hampus Dorian och Nils Petter Nilsson, besöka den lilla staden Borodjanka några mil nordväst om Kiev. Och genom deras besök kan vi än en gång visa krigets fasansfulla konsekvenser för vanliga människor.

Göteborgs-Posten är, liksom övriga svenska medier, restriktiva med att visa bilder på döda och skadade människor. Men ibland gör vi undantag.

Ibland anser vi att vi måste publicera bilder som visar hur det ser ut och inte censurera den verklighet som pågår. Det är inga lättvindiga beslut. Vi gör noga överväganden innan vi publicerar dessa bilder.

Krigets offer i Ukraina berättar ett historiskt skeende som är viktigt att skildra.

De pressetiska reglerna slår fast att medier noga ska överväga publicitet som kan kränka enskildas privatliv och att vi alltid ska visa offer för brott och olyckor största möjliga hänsyn.

Men vi menar att bilderna på krigets offer i Ukraina berättar ett historiskt skeende som är viktigt att skildra, även om de ibland är nästan helt omöjliga att titta på.

ANNONS

LÄS MER:Satellitbilder motbevisar Rysslands påstående om döda i Butja

LÄS MER:Skräcken i Butja – civila offer lämnade på gatorna

LÄS MER:Bilderna som visar krigets brutalitet och grymhet i Ukraina

Utdrag ur de pressetiska reglerna

Respektera enskildas privatliv

7. Överväg noga publicitet som kan kränka enskildas privatliv. Avstå från sådan publicitet om inte ett uppenbart allmänintresse kräver offentlig belysning.

9. Visa alltid offren för brott och olyckor största möjliga hänsyn. Pröva noga publicering av namn och bild med hänsyn tagen till offren och deras anhöriga.

Var varsam med bilder

11. Vad som i dessa regler sägs gäller i tillämpliga delar även om bildmaterial.

Källa: Medieombudsmannen.se

ANNONS