På en presskonferens under måndagseftermiddagen berättade statsminister Ulf Kristersson (M) att Jessika Roswall (M) kommer att nomineras till posten som ny svensk EU-kommissionär.
På en presskonferens under måndagseftermiddagen berättade statsminister Ulf Kristersson (M) att Jessika Roswall (M) kommer att nomineras till posten som ny svensk EU-kommissionär. Bild: Mikaela Landeström

Arne Larsson: Riskfyllt att nominera Roswall till kommissionär

I EU-sammanhang spelar meritlistan roll och det är inte ovanligt att länder nominerar tidigare regeringschefer till kommissionärer, för att få en så tung portfölj som möjligt. Därför är det en risk att göra Jessika Roswall till svensk EU-kommissionär. Oavsett hur lämplig hon är för jobbet.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

När Stefan Löfven nominerade Ylva Johansson till posten som svensk kommissionär för fem år sedan rynkade Ulf Kristersson på näsan och varnade för att Sverige riskerade att få en marginell roll i EU som följd.

Inför det att Ulf Kristersson själv skulle nominera en ny svensk EU-kommissionär har namn som de tidigare regeringscheferna Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt samt Anders Borg – utsedd till Europas bästa finansminister under finanskrisen – förekommit i spekulationerna.

Tidigare partiledare

Det är inte helt ologiskt. Om man tittar på den avgående EU-kommissionen så vimlar det av tunga namn. Det är en handfull tidigare partiledare, någon premiärminister och personer som suttit i EU-parlamentet eller som ministrar i tiotals år. Från väldigt många länders sida är detta en klart uttalad strategi.

ANNONS

EU-kommissionen – med en person från varje medlemsland – brukar kallas EU:s regering och är den instans som har exklusiv rätt att föreslå nya lagar. Är det någonstans Europas maktcentrum finns så är det här, i jättekomplexet Le Berlaymont i Bryssel.

Precis som ministrarna i den svenska regeringen har var och en av de 27 kommissionärerna var sitt ansvarsområde. Och något av en tumregel är att den med tyngst meritlista kan förvänta sig den tyngsta portföljen.

Kristersson vädrade sin oro

Det var därför Ulf Kristersson vädrade sin oro för fem år sedan när Ylva Johansson var på väg in i kommissionen. En arbetsmarknadsminister, det var knappast en person som skulle ta sig in i maktens kärna, som han såg det. Då hade Ylva Johansson ändå tio år som minister med olika portföljer, i fem olika regeringar och sammanlagt över 25 års tid i toppolitiken bakom sig.

Jessika Roswall har visserligen suttit i riksdagen sedan 2010 – men bara varit minister i två år. Och det utan att göra några större avtryck: när Expressen utmanade partiledarna på ett EU-quiz inför valet kunde samarbetspartnern Jimmie Åkesson (SD) inte ens komma ihåg vad EU-ministern hette.

Nu ska man naturligtvis inte låta backspegeln bli större än framrutan. Jessika Roswall har fått mycket beröm för hur hon skötte rollen som EU-minister under det svenska ordförandeskapet och har i den rollen skapat värdefulla kontakter i medlemsländerna.

ANNONS

Kan bli ett hinder

Men den i sammanhanget korta erfarenheten kan bli ett hinder när posterna ska fördelas. Och statsminister Ulf Kristersson var påtagligt defensiv under den presskonferens under måndagen då förslaget till ny svensk kommissionär presenterades. Istället för att tala om något särskilt ansvarsområde som skulle kunna vara aktuellt bredde han ut sig om att han uppskattar den strategiska agenda EU stakat ut för de kommande åren. Han beskrev Jessika Roswall som ”en generalist med svenska profilfrågor” och konstaterade att alla länder vill ha de tyngsta posterna.

Så: frågan är varför den man som för inte så länge sedan ifrågasatte Ylva Johanssons meritlista själv skickar fram en kandidat med en betydligt kortare.

En förklaring är att Moderaterna inte varit i regeringsställning i åtta år. De personer med rätt partifärg och mer erfarenhet – som Bildt, Reinfeldt och Borg – har för länge sedan gått vidare till andra utmaningar. Och även om någon av dem möjligen skulle kunna vara lockad av en period i Bryssel, så är det inte säkert att Ulf Kristersson är lika sugen på att ge dem chansen.

En annan möjlighet är förstås att Jessika Roswall är det bästa namnet för jobbet. Första testet på vad meritlistan räcker till kommer när posterna ska fördelas senare i sommar.

ANNONS

LÄS MER:Hon nomineras till Sveriges nya EU-kommissionär

LÄS MER:S-ledaren: Viktigt Sverige får tung EU-post

ANNONS