En äldre kvinna flyr från en byggnad nära fronten i Donetsk för att med buss från Kurakhove i östra Ukraina försöka undkomma rtt våldsamt bombardemang. Bilden togs i måndags och sedan dess har situationen förvärrats ytterligare i Donbass.
En äldre kvinna flyr från en byggnad nära fronten i Donetsk för att med buss från Kurakhove i östra Ukraina försöka undkomma rtt våldsamt bombardemang. Bilden togs i måndags och sedan dess har situationen förvärrats ytterligare i Donbass. Bild: Francisco Seco

Osäkert om nya EU-sanktioner – kriget i kritiskt skede

Det är osäkert om EU-ledarna kan nå enighet om ett oljeembargo mot Ryssland. Veckans extra toppmöte sker medan intensiva strider pågår i östra Ukraina. Kriget är i ett kritiskt skede.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

EU:s stats- och regeringschefer möts i Bryssel på måndag och tisdag. Rysslands krig i Ukraina pågår intensivt i öster och kan stå inför ett avgörande. Blockaden av ukrainsk spannmålsexport och EU:s stöd för återuppbyggnad kommer också att diskuteras. Volodymyr Zelenskyj deltar via länk.

– Om och om igen kommer jag att påminna världen om att Ryssland äntligen måste erkännas officiellt som en terroriststat, en statlig sponsor av terrorism. Detta är helt enkelt sant. Detta är rättvist och återspeglar den dagliga verklighet som ockupanterna har skapat i Ukraina och är angelägna om att föra vidare till Europa, säger den ukrainske presidenten i ett tv-sänt tal under helgen:

ANNONS

Donbass är inte förlorat, även om det ser mörkt ut, anser han. Han medger att all mark som har tagits efter 2014, som Krimhalvön, inte kan fås tillbaka med vapen:

– Jag tror inte att vi kan återställa hela vårt territorium med militära medel. Om vi ​​bestämmer oss för att gå den vägen kommer vi att förlora hundratusentals människor, säger Zelenskyj enligt Reuters.

Zelenskyj villig att träffa Putin

Zelenskyj är villig att träffa Putin för att om möjligt hitta en diplomatisk lösning. Men ingen vet hur det skulle gå till. Putin låter inte ryska trupper lämna Ukraina. Han ger inte tillbaka erövrade regioner i östra och södra Ukraina. Det gäller den sönderbombade staden Mariupol och landvägen till Krim och vidare till Cherson i väster. Banden till Moskva stärks tvärtom med marionettledare, rysk valuta, rysk skolundervisning och erbjudande om ryska pass.

En kvinna från Mariupol gråter när hon i veckan anländer till ett flyktingcenter i Zaporizhzhia, en stad som också är under attacker och hotas av ryska styrkor.
En kvinna från Mariupol gråter när hon i veckan anländer till ett flyktingcenter i Zaporizhzhia, en stad som också är under attacker och hotas av ryska styrkor. Bild: Leo Correa

Vice premiärministern på Krim Georgy Muradov hävdar enligt den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti att Azovska sjön, ett bihav till Svarta havet utanför Mariupol, för alltid är förlorat för Ukraina. Hamnar i regionerna Zaporizhzhia och Cherson kommer aldrig mer att bli ukrainska. Han är säker på, säger han, att efter återföreningen av våra regioner med Ryssland kommer Azovska sjön åter att bli ett innanhav i Ryska federationen.

ANNONS

Ryska krav för tillåta export

Putin har nu kontroll över all handelstrafik via Azovska sjön och Svarta havet. Han kan komma att tillåta viss ukrainsk export, men bara om västs sanktioner mot Ryssland lättas.

Den tidigare amerikanske utrikesministern, 98-årige Henry Kissinger, sa vid World Economic Forum i Davos att förhandlingarna måste börja under de kommande två månaderna "innan det skapar omvälvningar och spänningar som inte lätt kommer att övervinnas". Han antydde att Ukraina borde ge upp delar av Donbass och Krim.

Detta avvisar dock Zelenskyj. Han anklagar Kissinger för att vara som de som kompromissade med Hitler. Han får, säger han, ”intrycket att herr Kissinger inte har 2022 på sin kalender, utan 1938, och att han tror att han pratar med en publik inte i Davos utan i München då”.

Det är bekvämt, vanligt och "ofta mycket lönsamt" att föreslå att Ukraina avstår från territorium för dem som gör det, enligt Zelenskyj.

Estlands premiärminister Kaja Kallas varnar i GP för eftergifter mot Ryssland. Här vid en presskonferens dagen efter med statsminister Magdalena Andersson i Stockholm. Båda deltar vid EU:s extra toppmöte i Bryssel om kriget
Estlands premiärminister Kaja Kallas varnar i GP för eftergifter mot Ryssland. Här vid en presskonferens dagen efter med statsminister Magdalena Andersson i Stockholm. Båda deltar vid EU:s extra toppmöte i Bryssel om kriget Bild: Fredrik Sandberg/TT

En västledare som varnar för eftergifter mot Putin är Estlands premiärminister Kaja Kallas i en GP-intervju förra veckan. Ett test på EU:s sammanhållning blir toppmötet i Bryssel. Motstånd från Ungern gör det ovisst om förslaget om ett sjätte sanktionspaket, omfattande även ett embargo mot import av rysk olja, kan antas.

”Paketet går långt utöver EU-ledarnas överenskommelse om att fasa ut ryska fossila bränslen så snart som möjligt”, skrev Ungerns president Viktor Orbán i ett brev till Europeiska rådets ordförande Charles Michel i veckan och bad honom att inte diskutera sanktioner som en del av toppmötets agenda, rapporterar euroactiv.com.

ANNONS

”Allvarliga försörjningsstörningar”

De föreslagna sanktionerna skulle orsaka allvarliga försörjningsstörningar i Ungern och undergräva landets energisäkerhetsintressen. De skulle de höja bränslepriserna med cirka 55-60 procent vid en tidpunkt då energipriserna redan är de högsta på 40 år, enligt Orbán.

Det tar upp till fyra år att komma bort från rysk råolja och investeringar på cirka 750 miljoner euro i raffinaderier och en pipeline för olja från Kroatien, enligt den ungerske premiärministern som vill ha kompensation från Bryssel.

För EU handlar det om att hålla ihop och öka pressen på det område som kanske mer än nya västvapen kan tvinga Putin till reträtt och rädda liv: ekonomin.

LÄS MER: Putin – det moderna Rysslands största katastrof

LÄS MER: Inget slut på Putins krig i Ukraina

LÄS MER: Kaja Kallas: Ingen fred på Putins villkor

ANNONS