Guvernören Gavin Newsom ger sina anhängare tummen upp vid ett framträdande för att få folk att rösta på hans sida i omvalet.
Guvernören Gavin Newsom ger sina anhängare tummen upp vid ett framträdande för att få folk att rösta på hans sida i omvalet. Bild: Damian Dovarganes

Kvinnorna kan rädda Kaliforniens guvernör

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom har hela det demokratiska kvinnliga toppskiktet bakom sig. En seger i omvalet kan bli partiets rivstart inför de kommande kampanjerna. På tisdag avgörs det.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Gavin Newsom har råkat ut för det sällsynta att riskera avsättning vid ett omval, ”recall”. Möjligheten att återkalla val finns i 19 amerikanska delstater och har endast inträffat fyra gånger i USA:s historia. Vid det enda tillfälle som det förekommit i Kalifornien avsattes den demokratiske guvernören Gray Davis 2003 och ersattes av den republikanske skådespelaren och muskelbyggaren Arnold Schwarzenegger som oväntat vann valet.

Som en del i den större republikanska projektet, att ifrågasätta val och få dem ogiltigförklarade, utsätts Gavin Newsom för en återkallelse sedan ett tillräckligt antal namnunderskrifter samlats in. Det handlar om 12 procent av de tidigare avlagda rösterna, i detta fall 1 495 709 signaturer.

ANNONS

LÄS MER:Republikanerna hoppas på Schwarzenegger-repris i Kalifornien

Till en början nonchalerade Newsom den republikanska offensiven, men när det stod klart att valet verkligen skulle bli av har han kallat in de tyngsta kvinnliga demokratiska politikerna som hjälp.

Tunga kvinnliga politiker sluter upp

De senaste veckorna har senatorerna och de tidigare presidentkandidaterna Elizabeth Warren och Amy Klobuchar kampanjat för Newsom och häromdagen kom även vicepresident Kamala Harris till sin hemstat Kalifornien. Tidigare första damen Michelle Obama har gjort en digital reklamkampanj och talmannen i representanthuset Nancy Pelosi, också hon från Kalifornien, har även hon ställt upp. Den tidigare presidenten Barack Obama ger sig in i kampanjen och den nuvarande Joe Biden kastar sig in i de sista skälvande minuterna.

Kaliforniens ”first lady”, Jennifer Siebel Newsom, senaror Elizabeth Warren och guvernören Gavin Newsom vid ett kampanjframträdande. Kvinnorna är nyckeln till att hålla Newsom kvar på sin post, och det tunga kvinnliga gardet i Demokraterna har kallats in.
Kaliforniens ”first lady”, Jennifer Siebel Newsom, senaror Elizabeth Warren och guvernören Gavin Newsom vid ett kampanjframträdande. Kvinnorna är nyckeln till att hålla Newsom kvar på sin post, och det tunga kvinnliga gardet i Demokraterna har kallats in. Bild: Damian Dovarganes

Det som skulle kunna bli ett allvarligt slag mot Demokraterna – med avsättning av Newsom – tycks nu enligt opinionsmätningarna gå en annan väg. Republikanerna har flera kandidater som vill efterträda Newsom och författaren Larry Elder har tagit ledningen bland dem på upploppet.

LÄS MER:Bidens vaccinkrav mot företag får kritik

Men Newsom har mobiliserat framför allt kvinnor, som i guvernörsvalet 2018 var basen i hans seger. Över 70 procent av kvinnorna röstade då på honom och i den senaste opinionsmätningen säger 66 procent av de kvinnliga väljarna att de tänker stödja honom.

Omvalet ger Demokraterna möjligheter

Demokraterna har genom omvalet fått en oväntad men välkommen möjlighet att förvandla guvernörsvalet – som egentligen handlar om det lokala som rör delstaten Kalifornien – till ett avgörande där nationella frågor dominerar. När Kamala Harris, Amy Klobuchar, Elizabeth Warren, Nancy Pelosi och Michelle Obama talar handlar det om den inskränkta aborträtten i Texas, lika lön för kvinnor och män och om hotade hbtq-rättigheter.

ANNONS

Kalifornien, som är USA:s största delstat, brukar i presidentval rösta demokratiskt och det är på den framgångsvågen med Joe Bidens valvinst 2020 som Gavin Newsom nu kan surfa.

För Demokraterna har guvernörsvalet om Gavin Newsoms framtid helt oväntat givit en möjlighet att positionera partiet både inför mellanårsvalet om ett år och presidentvalet 2024.

LÄS MER:Så förändrades världen av 11 september

Den gamla visdomen är att kampanjer skall vara så avgränsade i tid som möjligt och att krutet skall sparas till slutfasen. Men med valrörelserna förvandlade till mer eller mindre permanenta kampanjer har denna strategi förändrats. Att Donald Trump dessutom fortsätter att hävda att han utsatts för valfusk och håller det republikanska partiet på sträckbänk om huruvida han tänker ställa upp igen har förändrat spelplanen.

Vicepresident Kamala Harris har slutit upp för att kampanja för Kaliforniens guvernör Gavin Newsom.
Vicepresident Kamala Harris har slutit upp för att kampanja för Kaliforniens guvernör Gavin Newsom. Bild: Noah Berger

Om Gavin Newsom förlorar valet på tisdag är det ett kraftigt bakslag för Demokraterna. Men om han lyckas slå tillbaka och avvärjer avsättningen är det en triumf som ger partiet den nytändning som behövs efter det kaotiska uttåget ur Afghanistan och problemen med att få spridningen av covid-19 under kontroll. Demokraterna har under kampanjen i Kalifornien fått möjlighet att tala om sina favoritfrågor. Och de kvinnliga toppolitikerna har visat att de är att räkna med i krislägen.

ANNONS