Analys: Spelar ingen roll om Trump erkänner sig besegrad eller inte

Det har ingen betydelse om Donald Trump erkänner sig besegrad eller ej. Resultatet gäller och Joe Biden blir ”vald president” när han når 270 elektorsröster. Förloraren bestämmer inte ordningen.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Trumpkampanjen har meddelat att presidenten inte ger upp om Joe Biden vinner. Trump tänker överklaga resultaten i alla delstater som Biden vunnit. Men det är inte bara omräkningar som det handlar om. Trump hävdar att Bidens frammarsch, när brevrösterna räknats, är resultatet av omfattande röstfusk. Han påstår också att det förekommer avancerat och systematisk valfusk i valmyndigheterna.

Att räkna om röster är en sak, det sker automatiskt i flertalet delstater. Kandidaterna kan också begära omräkning i valdistrikt där det är jämnt. Men att ge sig på hela det demokratiska valsystemet är något helt annat. Här finns inget intresse varken hos republikanerna eller demokraterna att följa i Trumps spår.

ANNONS

LÄS MER:Trump förklarar krig mot valsystemet

LÄS MER:Miljontals fler röster än sist – ändå ser Trump ut att förlora

Andra republikaner begär inte omräkning

Alla kongressledamöterna i representanthuset och en tredjedel av senatorerna fanns med på demokraternas respektive republikanernas valsedlar tillsammans med presidentkandidaten i de olika valdistrikten. Om Trump utsatts för valfusk innebär det att även partiets senatorer och kongressledamöter är föremål för samma sak. Ingen av de nyvalda republikanska politikerna har hittills visat intresse av att deras val skall utredas som valfusk. Några lojalister, som senatorn Lindsey Graham som vann sitt omval, stöttar Trump men har inte begärt att det egna valet skall nagelfaras.

Om Joe Biden når den magiska gränsen 270 elektorsröster tackar han väljarna för förtroende och göra en snygg gest mot sin besegrade motståndare. Förloraren förväntas därefter visa sig stor i motgången och gratulera vinnaren till segern. Det finns ingen regelbok men det är kutym att även bittra politiska strider skall avslutas med respekt. Den lugna övergången från en president till en annan framhålls gärna som grundbulten i det amerikanska politiska systemet.

LÄS MER:Förlorar Biden Nevada måste han vinna här

LÄS MER:Analys: Kampen om valresultatet har börjat

Tydligt att Trump inte kommer erkänna förlust

Det är tydligt att Donald Trump inte kommer att erkänna att han förlorat i ett hederligt demokratiskt val. Han har istället hittills framhållit att han håller på att bli bestulen på den seger som han ansåg att han vann på valnatten då endast rösterna som avlämnats i vallokalerna räknats. Därför ville han då att rösträkningen skulle avbrytas och att USA:s högsta domstol skulle ta det beslutet.

ANNONS

Det är inte oviktigt att förloraren erkänner sig besegrad eftersom uttalandet sätter punkt för hela valrörelsen. När röster räknas om och vissa moment i röstningsförfarandet hamnar i domstolar finns det dock en poäng med att avvakta tills allt är avgjort. Men när utgångspunkten är att hela systemet är korrupt och riggat, som Trump hävdade också före valdagen, ryms det inte inom den tidsgräns som stipuleras för överklaganden och omräkningar.

LÄS MER:Biden ber om tålamod – Trump talar om valfusk

LÄS MER:Små möjligheter för Trump att vinna

Nya presidenten kommer sväras in

I slutet av november brukar delstaterna vara klara och kan ersätta de provisoriska resultaten som räknas fram direkt efter valdagen med korrekta och granskade sammanställningar. Därefter sammanträder elektorskollegiet och lägger elektorsrösterna. Allt skall vara avslutat den 14 december och den 20 januari klockan 12 svär den nye presidenten eden på Kapitoliums trappa.

Vid denna överföring av makten finns både den avgående och nyvalde presidenten på plats. Men det finns ingen lagtext som kräver närvaro. Om Donald Trump skulle förlora valet är det en kvalificerad gissning att han inte tänker stå på podiet den 20 januari och gratulera sin efterträdare. Men inte heller det har någon betydelse för maktskiftet. Förloraren dikterar inte villkoren.

ANNONS