Det förorenade Medelhavet kopplas till för tidiga dödsfall och påverkar främst de som bor i området.
Det förorenade Medelhavet kopplas till för tidiga dödsfall och påverkar främst de som bor i området. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Larmet: Medelhavet är fullt av gifter

Medelhavsparadiset lockar varje år miljontals turister. Men ny statistik visar att nästan hela havet numera är förgiftat. Allra värst är det vid Egypten där tusentals ton plast ligger i havet. Det skriver CNN.

ANNONS
LocationEuropa|
|

270 miljoner turister semestrar varje år i någon av de 22 länderna som ligger längs med Medelhavet. Ofta är det just sol och bad i behaglig temperatur som lockar.

Men ny statistik från World Wide Fund for Nature (WWF) visar att nästan 90% av Medelhavet är förgiftat med mikroplaster, giftiga metaller och industrikemikalier. WWF konstaterar också att föroreningarna ligger på rekordhöga nivåer – 1,9 miljoner fragment per kvadratmeter.

Värst i Egypten och Turkiet

Mest gifter kommer från Egypten och Turkiet som släpper ut flera tusentals ton med skräp och gifter.

Människor som äter fiskar och dricker vatten från Medelhavet kan därför få i såg mikroplaster. Och enligt WWF kan nästan en och halv miljon för tidiga dödsfall globalt sätt kopplas till förorenade hav, vilket främst drabbar de 150 miljoner människor som lever i länder längs med Medelhavet.

ANNONS

LÄS MER:Forskaren: Kan bli ännu hetare vid Medelhavet i sommar

LÄS MER:Över 2 000 personer har dött eller försvunnit på Medelhavet – bara i år

LÄS MER:Resa: Fem platser vid Medelhavet att längta till

ANNONS