Ivo:s kritik: Brister i vården av äldre under pandemin

Vården av personer på äldreboenden har varit bristfällig under pandemin. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritik mot landets samtliga regioner.
– Lägstanivån är helt enkelt för låg, även under en pandemi, säger Sofia Wallström, generaldirektör på Ivo.

ANNONS
|

En femtedel av äldre på boenden fick ingen enskild läkarbedömning i samband med att de konstaterats eller misstänks ha smittats av coronaviruset, det visar en omfattande granskning av journaler som Inspektionen för vård och omsorg har gjort. 40 procent av dem fick inte heller någon bedömning gjord av en sjuksköterska.

– Det här understryker det stora allvaret i de här bristerna och det är självfallet inte acceptabelt, säger Sofia Wallström, generaldirektör på Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) på en presskonferens under tisdagsförmiddagen.

LÄS MER:Utredning klar: Stora brister i hanteringen av coronasmittan på äldreboenden i Göteborg

LÄS MER:Hygienrutinerna som skulle rädda de äldre brast

Ivo tittade i tidigare i våras på 1000 verksamheter och kom då fram till att flera förbättringar hade gjorts, men att det fortfarande fanns problem med exempelvis skyddsutrustning, bemanning och oro inom äldrevården.

ANNONS

Få läkarbesök

Flera av de brister som också GP har berättat om i samband med vår livegranskning av äldrevården i Göteborg och de närmaste kranskommunerna. Redan i våras fick Ivo signaler om att boende istället för individuella beslut fick vård efter generella riktlinjer och kollektiva beslut.

– Läkare i början av pandemin rekommenderades att undvika fysiska besök, om det inte var nödvändigt. Läkarna gjorde då sina bedömningar per telefon, säger Peder Carlsson, avdelningschef, under presskonferensen och tillägger att alla har rätt till en enskild bedömning av någon med rätt kompetens.

Bara mellan fem och åtta procent av de som inkluderades i granskningen fick ett fysiskt besök av läkare.

Ingen förbättring över tid

Ivo:s nya granskning baseras på information från journaler och visar också att de boende och deras närstående inte har fått tillräckligt med information om vården kopplad till corona. Men även att äldreboendena inte har följt regler som gäller för vård i livets slutskede.

– Patienten och närstående ska ha en hög delaktighet, säger Peder Carlsson.

Ivo:s granskning gjordes under mars till juni och under den tiden syntes ingen förbättring i fråga om hur många som berövades en individuell bedömning.

– Det har inte blivit längre fram under pandemin. Det här indikerar, menar vi, att det inte har inte varit tillräckligt starkt fokus på lärande och det systematiska förbättringsarbetet, säger Sofia Wallström.

ANNONS

Nu förväntar sig Ivo att regionerna förbättrar vården och riktar ett beslut mot alla regioner.

– Det är för stora brister i vården i denna del. Lägstanivån är helt enkelt för låg, även under en pandemi, säger Sofia Wallström och tillägger att de idag inte kan ge grönt ljus till någon region.

I Västra Götalandsregionen handlar det om förbättringsåtgärder på samtliga punkter tillståndsmyndigheten lyfter. Regionen ska redovisa för Ivo senast i mitten av januari vad de har gjort för att se till så att det som bor på äldreboendena får vård efter behov, tillsammans med närstående är delaktiga i vården och att vården i livets slutskede ges enligt regelverken.

ANNONS