Stöddemonstration för Chile på Gustaf Adolfs torg i Göteborg.
Stöddemonstration för Chile på Gustaf Adolfs torg i Göteborg. Bild: Petter Trens

Hundratals demonstrerade i Göteborg mot chilenska regeringen

Flera hundra personer demonstrerade under lördagen mot den chilenska regeringen och till stöd för de omfattande protesterna i landet.
– Det är känsligt nu eftersom militären är ute på gatorna och människor konfronterar dem. Man blir väldigt orolig, säger Janett Mendoza, 50.

ANNONS
|

Venecia Saldivia, 50, var en av de som organiserade demonstrationen. Enligt henne låg inte någon förening eller något parti bakom, utan endast privatpersoner som är oroliga för utvecklingen i landet.

– Det enda de gör är att allt höjs, men inte lönerna. Alla talar om att Chile är ett rikt land, men det är det inte för arbetarklassen, säger Venecia Saldivia.

På fredagen demonstrerade över en miljon människor i Chile, rapporterar TT. Demonstrationerna har pågått sedan förra veckan och började i protest mot höjningar av kollektivtrafikpriset. De har sedan vidgats till att omfatta ett brett missnöje mot styret och kostnaderna i landet. President Sebastián Piñera har välkomnat demonstrationerna på Twitter, enligt TT.

ANNONS

"Dagens massiva, glada och fredliga marsch, i vilken chilenare uttrycker sin önskan om ett mer rättvist och solidariskt Chile, öppnar för en hoppfull framtid. Vi har alla hört budskapet. Vi har alla förändrats. Med enhet och med hjälp från Gud kommer vi att skapa ett Chile som är bättre för alla", skriver han.

LÄS MER:Regeringsombildning i Chile efter protester

Stöddemonstration för Chile på Gustaf Adolfs torg i Göteborg. Rudolf Cubillos Jamett var en av deltagarna.
Stöddemonstration för Chile på Gustaf Adolfs torg i Göteborg. Rudolf Cubillos Jamett var en av deltagarna. Bild: Petter Trens

Men demonstranterna i Göteborg kräver hans avgång och att konstitutionen rivs upp.

– Det räcker inte. Först måste de byta hela regeringen och alla som jobbar med honom. De tjänar jättemycket pengar, mer än i Sverige. Först efter det kan de skapa en riktig regering. Personer som vill ge till folket och inte bara ta, säger Venecia Saldivia.

Hon kom till Göteborg 1987 och har släktingar kvar i Chile. Hon oroar sig för dem och att militären ska ingripa med våld mot demonstranterna där.

– De är rädda men inte för att gå ut och protestera.

Uppskattar 500 deltagare

Polisen har inte fått in några uppgifter om ordningsstörningar i samband med demonstrationen. De har heller inte någon uppgift om hur många som deltog.

Janette Mendoza, 50, från Göteborg, är en annan av arrangörerna. Hon uppskattar antalet deltagare till över 500.

– Det är väldigt känsligt nu eftersom militären är ute på gatorna och människor konfronterar dem. Man blir väldigt orolig, säger hon.

ANNONS

Även innan lördagens demonstration har det arrangerats mindre protester här, berättar Janette Mendoza.

– Vi har varit utanför chilenska konsulatet varje dag sedan söndag.

ANNONS