Hotade giftormen har lagt ägg på Universeum

Ormen Galadriel har lagt ägg på Universeum. Månskenshuggormen är utrotningshotad, och ingen vet helt säkert hur många som finns kvar i det vilda. De tolv nylagda äggen är en viktig del av bevaringsprogrammet som sträcker sig genom hela Europa.

ANNONS
|

I en monter i Universeums reptilarium ligger två stora, gröna ormar hopvirade bland bladen. Månskenshuggormen är dödligt giftig. Bakom Universeums kulisser väntar nu tolv ägg på att kläckas.

Månskenshuggormen lever naturligt i bergen i Kinas Hunan-provins. Den senaste räkningen av vilda individer gjordes 2011, och visade att det fanns 462 vilda djur kvar.

– Men det är nedåtgående, så skulle man få tillåtelse av kinesiska myndigheter att komma till området och göra en inventering så tror jag att hotstatusen hade gått upp, säger Eric Sundman, som är djurvårdare på Universeum.

Bevaringsprogram i EAZA

Äggen som har lagts på Universeum är del av ett bevaringsprogram i Europeiska djurparksföreningen (EAZA), som jobbar med flera utrotningshotade djurarter i djurparker. I satsningen ingår både forskning och avel, och i fångenskap finns just nu 136 månskenshuggormar.

Ormaveln skedde på Universeum, och det är en av terrariets hanar som är pappa.Totalt finns det två hanar och tre honor. Ormmamman kallas Galadriel. Hon är i skrivande stund åtta år och tio månader gammal, och är Universeums enda vuxna hona.

ANNONS

– De får namn efter teman, här verkar det ha varit Sagan om ringen, säger Eric Sundman, och visar hur smeknamnet står utskrivet i Universeums databas över alla djur.

Med hjälp av genomlysning med en ficklampa kan man bekräfta att ormäggen har blivit befruktade.
Med hjälp av genomlysning med en ficklampa kan man bekräfta att ormäggen har blivit befruktade. Bild: Universeum

Första kullen på tre år

Äggen lades den 18 juni, och det tar någonstans mellan 49 till 62 dagar innan de kläcks, beroende på hur de inkuberas. På Universeum ligger äggen i ett slags värmeskåp, och gissningen är att de kläcks omkring första halvan av augusti.

– De flesta ormar gräver ner sina ägg, täcker över dem och lämnar dem lite vind för våg. Nu tar vi hand om dem i stället, säger Eric Sundman.

Senast månskenshuggormarna lade ägg på Universeum var år 2020, då det kläcktes åtta ungar. Även då var det Galadriel som var mamma. När äggen lades 2020 var det första gången på länge en kull kläcktes i Europa. Mellan Galadriels två kullar har inga andra djurparker i Europa kläckt några av arten, säger Eric Sundman.

– Den har inte funnits länge i fångenskap så man vet inte så mycket om vad den kräver. Ju fler kullar som kläcks, desto bättre kommer det att gå, säger han.

Ormungarna skickas ut i Europa

De kläckta ungarna tas sedan om hand inne på Universeum, där de får ömsa skinn och äta sin först måltid. Sedan kan de skickas vidare till andra djurparker, som en del av bevaringsprogrammet. Genom att dela med sig av sina individer kan man få in ”nytt blod” i sina ormpopulationer och därmed främja aveln, förklarar Eric Sundman.

ANNONS

– Från förra kullen behöll vi två, två skickades till Kolmårdens tropicarium, två till Malmö museum, och två till Zoo Pizen i Tjeckien, säger han.

Ambitionen är att i framtiden kunna bidra till den vilda populationen i Kina, men det finns faror med att introducera djur födda i fångenskap till en redan liten och så koncentrerad grupp. Nya sjukdomar kan till exempel spridas.

Månskenshuggormen

Arten upptäcktes 1989. Den lever i bergen i Kina, på omkring 500 till 1 600 meters höjd. Området där de hittats är litet, och består av tät skog på branta klippor.

Ormarna blir omkring två meter långa. Ormen Galadriel är 1,80 cm och väger 2,2 kilo.

Månskenshuggormen är könsmogen när den är ungefär fyra år, och kan lägga mellan sju och 34 ägg åt gången. Galadriel är i skrivande stund åtta år och tio månader gammal, och är Universeums enda vuxna hona. Månskenshuggormen blir runt 25 år gammal.

Källa: Universeum

LÄS MER:Därför är huggormarna som mest giftiga på våren

LÄS MER:Museum i Göteborg – så mycket kostar entrébiljetten 2023

LÄS MER:Bo är veterinär för exotiska djur på Universeum och Blå Stjärnan

ANNONS