Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström konstaterar att Sverige kan få tillräckligt många doser coronavaccin för att göra hela befolkningen immun.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström konstaterar att Sverige kan få tillräckligt många doser coronavaccin för att göra hela befolkningen immun. Bild: Anders Wiklund/TT

Hela befolkningen kan få tillgång till vaccin

Sverige kan få tillgång till upp till 18 miljoner doser covid-19-vaccin nästa år – vilket kan räcka till hela befolkningen. Det uppger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.
– Om det går bra kan det till och med bli så att vi får mer vaccin än vi behöver och kan dela med oss till utvecklingsländer, säger han.

ANNONS
|

GP har tidigare skrivit om att Astra Zeneca kan förse Sverige med sex miljoner doser vaccin, med option på ytterligare två miljoner doser under nästa år. Men det svenskt-brittiska bolaget är bara en av läkemedelsbolagen som utvecklar vaccin.

Nu konstaterar den nationella vaccinsamordnaren, Richard Bergström, att doserna kan täcka hela befolkningen – något Dagens Nyheter var först med att berätta.

Kan bli vaccin över

Richard Bergström konstaterar att EU som helhet kan komma att få tillgång till 30-50 miljoner doser per månad första halvåret 2021 och det dubbla under andra halvåret. Sverige kommer att få två procent av dessa doser, vilket betyder att vi kan – om vaccinutvecklingen faller ut som bolagen hoppas – få tillgång till mellan 10,8 miljoner och 18 miljoner doser.

ANNONS

– EU ligger i förhandling med flera läkemedelsbolag och kommer att avisera ett fjärde bolag på måndag, säger Richard Bergström.

Han konstaterar att om vaccinerna fungerar som man hoppas och är säkra är det möjligt att Sverige kan vaccinera alla som vill nästa år eller i början av 2022.

– Om det går bra kan det till och med bli så att vi får mer vaccin än vi behöver och kan dela med oss till utvecklingsländer.

Försöker fördela rättvist i världen

Han understryker också att utvecklingsländer själva kommer att börja få del av vaccindoser från bland annat Astra Zeneca och Johnson & Johnson samtidigt som länderna i väst.

– Ja, redan från början av nästa år kan vaccin distribueras inte bara till USA och Europa utan till andra regioner i världen. Företagen har gjort de här prioriteringarna, det handlar om att agera ansvarsfullt. Man har lärt sig av hiv, hur viktigt det är med tillgång på vaccin över hela världen.

En fråga är hur många doser som kommer att krävas för att uppnå immunitet.

– Det har förekommit uppgifter om att det alltid skulle krävas två doser av vaccinet för att ge immunitet, när det gäller Astra Zenecas vaccin är det till exempel osäkert om det kommer att krävas en eller två doser. Men andra utvecklare satsar på vaccin där det bara kommer att krävas en dos, säger Richard Bergström.

ANNONS

En sådan stor tillverkare av vaccin där man kan räkna med en dos vaccin för immunitet är läkemedelsjättarna Sanofi och Glaxo Smith Kline som utvecklar vaccin tillsammans och där man räknar att vaccin blir tillgängligt andra halvåret nästa år.

Som GP skrivit tidigare kommer Sverige i ett första skede att prioritera att hälso- och sjukvård, äldre och medicinska riskgrupper får tillgång till vaccin först. Det är i linje med vad WHO också förespråkar.

ANNONS