Larm om brand på fängelset

Under fredagsförmiddagen larmades räddningstjänsten ut till anstalten utanför Halmstad. Enligt larmuppgifterna skulle det ha börjat brinna i en verkstadsbyggnad på området.

ANNONS
|

Någon utvecklad brand verkar det dock aldrig varit frågan om. Enligt räddningstjänstens inre befäl, Peter Stened, ska det ha börjat glöda i samband med någon typ av sågning i verkstaden vilket haft en viss rökutveckling som följd.

Vet ni något om uppkomsten?

– Ja, det ska ha skett när man sågat trävirke. Det ska ha funnits en tillhörande spånsug där det blivit varmgång. Jag vet inte om det brunnit med öppen låga eller inte. Förmodligen glödde det mest, men då blir det en del rökutveckling, säger Peter Stened.

Räddningstjänsten undersökte lokalerna och ventilationen för att se om glöden möjligtvis kunde ha spridit sig, men kunde lämna platsen inom en halvtimme.

ANNONS

– Innan vi åkte därifrån så testkörde vi dessutom den här sugen och det verkar funka, säger Stened.

Hur många människor som befann sig i verkstadsbyggnaden när olyckan var framme är oklart. Det finns inga uppgifter om att någon ska ha kommit till skada.

Har man behövt utrymma lokalerna på något sätt?

– Nej, inte vad vi vet. Verkstaden är inhyst i en fristående byggnad som ligger 30-40 meter från själva anstalten, så det har varit lugnt i den aspekten.

Anstalten i Halmstad är av säkerhetsklass 2 och har plats för 74 intagna. På anstalten bedrivs både storköksutbildning och byggutbildning. De intagna kan bland annat producera trälådor som säljs genom Kriminalvårdens varumärke Krimprod.

ANNONS