Gott om svenska jordgubbar till midsommar

Ser du fram emot svenska jordgubbar på midsommar? Misströsta icke, efter det varma vädret ser det ut att bli gott om jordgubbar till firandet.

ANNONS
|

Midsommar närmar sig. Sill och potatis dukas fram runt om i landet. Men för många är kanske det allra viktigaste på festbordet jordgubbarna. Den kalla vintern och den sena våren har gjort att prognosen för svenska jordgubbar till midsommar tidigare var dålig. Men när de senaste veckornas värme gjort sitt ser det nu ljusare ut.

Mycket jordgubbar tack vare värmen

Den senaste tiden har bjudit på mycket värme, något som är en förutsättning för mycket jordgubbar.

– Det har ju varit varmt rätt så länge, och med prognosen som är inför midsommar blir det gott om svenska jordgubbar, säger Bernhard Hertzman, tidigare jordgubbsodlare på Bärby självplock.

ANNONS

Jordgubbar och midsommar är något som starkt hänger ihop. Efterfrågan efter svenska jordgubbar är extra stor då.

– Midsommar är ju speciellt, framförallt för jordgubbar och helst ska det vara svenska, säger Bernhard.

Säljer odlingen

Bernhard har tillsammans med sin fru Ann-Britt Nordenham drivit Bärby självplock under flera år. Hit kan man åka och själv plocka sina jordgubbar. Nu har de sålt odlingen vidare. Som ny ägare står Farideh Javanbakht tillsammans med sin man.

– Det var som om det var menat för oss, vi är väldigt nöjda, säger Farideh.

Inte en droppe regn på flera dar

Även om värmen gjort sitt saknas en annan viktig sak för att jordgubbarna ska frodas, nämligen regn. Det har varit uppehåll under lång tid och enligt prognos ser det ut att bli regnfritt även framöver.

– Vi vattnar så gott det går men vi behöver regn för att hjälpa oss på traven, säger Farideh.

Inget självplock under midsommar

Vanligtvis finns det självplock av jordgubbar i Bärby men under midsommar kommer det inte att bli så. Det kommer dock att gå att beställa och köpa jordgubbar i gårdsbutiken.

– Folk vill köpa med sig sina jordgubbar och snabbt åka vidare till sitt midsommarfirande, säger Farideh.

De förväntar sig att det ska komma mycket folk och köpa jordgubbar inför midsommar. Trycket brukar generellt vara stort och det ser inte ut att bli annorlunda i år. Priserna är det dock svårt att säga något om. Generellt handlar det handla om utbud och efterfrågan och priset brukar därför stiga inför midsommarhelgen.

ANNONS

Efter midsommar kommer självplocket sätta igång igen. Man kommer inte bara kunna plocka jordgubbar, utan även grönsaker och andra bär.

Första vinodlingen i Göteborg

Faridehs man kommer från en familj som arbetat med jordbruk, framförallt med odling av vindruvor. Detta är tänkt att tas efter i Bärby.

– Vi vill gärna bli de första i Göteborg som odlar vindruvor för självplock och vinproduktion, säger hon.

Vindruvsproduktionen tar dock lång tid. Det tar ungefär tre år tills vinrankorna ger druvor som kan ätas eller användas för att göra vin.

LÄS MER:SMHI:s varning: Det torra vädret fortsätter

LÄS MER:Nervös väntan på regn: "Stor oro"

LÄS MER:Rosa bubbel sätter guldkant på såväl vardag som fest

ANNONS