Vänner till undsättning efter branden på Bredfjällsgatan

Släkten Alsaidan behöver inte längre trängas 21 personer i en tvårumslägenhet. Numera har familjerna, som efter branden togs in av en släkting, åter delat upp sig i tre ersättningslägenheter. Men när man faktiskt kan flytta hem är oklart.
– Vi har hört olika. Allt från tre till sex månader, säger Marjam Alsaidan.

ANNONS
|

Arbetet fortsätter efter att en brand i ett lägenhetshus på Bredfjällsgatan i Hammarkullen lämnat 24 lägenheter obeboeliga.

Bland de drabbade finns tre familjer ur släkten Alsaidan, som bodde i några av lägenheterna i trappuppgången.

GP har tidigare skrivit om familjernas situation. Om hur de, efter att branden släckts, togs in av en släkting som öppnade sitt hem.

– Så vi var tre familjer som fick hjälp av en fjärde, berättar Marjam Alsaidan.

Men lösningen var inte hållbar i längden, eftersom det betydde att 21 personer fick trängas i en lägenhet med endast två rum. Marjam Alsaidan säger att familjerna nu bor i tre ersättningslägenheter i området.

ANNONS

Bostadsbolaget, som förvaltar byggnaden, meddelar även att alla drabbade som varit i behov av en ersättningslägenhet har blivit erbjudna en.

När man faktiskt kommer kunna flytta tillbaka hem är fortfarande oklart, berättar Marjam Alsaidan.

– Vi har hört olika. Allt från tre till sex månader.

LÄS MER:Abdullahi räddade kvinna ur brinnande hus i Hammarkullen

Två bränder

Men en olycka kommer sällan ensam. Under måndagen bröt en brand ut i ett sjukhus i staden an-Nasiriyya i Irak. På sjukhuset vårdades vänner och bekanta som drabbades, berättar Marjam Alsaidan.

– Så det är dubbelt nu.

– Det kommer inte att lösa sig efter den branden, så som det gjorde efter den hos oss. Vi fick en insamling och ingen dog eller skadade sig allvarligt. Det var raka motsatsen i Irak.

LÄS MER:Över 90 döda i sjukhusbrand i Irak

Hjälp från området

Trots de dubbla slagen berättar Marjam Alsaidan att hon och de andra börjat att landa i en ny slags vardag.

Det återstår fortfarande frågetecken kring ekonomin och de utlovade möblerna till ersättningslägenheten har fortfarande inte levererats. Stundvis är det även fortfarande brist på basala saker, så som lakan.

Marjam Alsaidan, en av dem som drabbades av branden i Hammarkullen, berättar att det fortfarande är oklart när de kommer att få flytta hem igen.
Marjam Alsaidan, en av dem som drabbades av branden i Hammarkullen, berättar att det fortfarande är oklart när de kommer att få flytta hem igen. Bild: Nora Lorek

– Men det har blivit lättare. Människor från området har verkligen visat civilkurage och skänkt mycket av det vi behöver för att klara vardagen. De kommer med kläder, varm mat och massa annat som man inte orkat tänka på eller lösa själv.

ANNONS

– Myndigheterna har skött boende och bidrag. Kärlek och värme, det har grannarna stått för.

ANNONS