Ett trilskande brandlarm i Hammarkullen stoppade spårvagnstrafiken. (Arkivbild)
Ett trilskande brandlarm i Hammarkullen stoppade spårvagnstrafiken. (Arkivbild) Bild: Olof ohlsson

Trilskande brandlarm stoppade spårvagnar till Angered

Det blev stopp i spårvagnstrafiken till och från Angered på söndagskvällen, då brandlarmet på Hammarkullens station löpte amok.
Medan tekniker försökte hitta orsaken fick bussar ersätta.
Vid 11.30 på måndagen gick spårvagnarna igen, inledningsvis med hjälp av brandvakter.

ANNONS
|

Spårvagnslinjerna 4, 8 och 9 drogs på söndagskvällen in mellan Gamlestads torg och Angered i båda riktningar. Då hade brandlarmet löst ut ett stort antal gånger – utan att det brann.

– Vi har skickat ut tekniker som ska felsöka varför larmet låter, det är ingen rök eller så men vi tar det säkra före det osäkra, säger Ivan Farmerin på Västtrafiks störningsjour.

Javier Vasquez Rios som bor i Angered befann sig i Gamlestaden på söndagskvällen. Han var en av många som drabbades av stoppet.

– Jag har väntat 1,5 timme på att ersättningsbussar ska komma, nu har det kommit en och vi är hundratals som väntar, säger han vid 20-tiden på söndagskvällen.

ANNONS

Lösningen: Brandvakter på stationen

Enligt Västtrafik rullade ersättningsbussar från halv niotiden på söndagskvällen. Stoppet beräknades pågå först pågå fram till klockan 08 på måndagen, men då kom besked om att det inte fanns någon prognos för när felet skulle vara åtgärdat.

– Cirka 15–20 brandlarm gick igång under söndagskvällen, antagligen på grund av något tekniskt fel. Nu felsöker man för att utreda orsaken och fram till dess kan vi inte trafikera stationen. Det är för säkerhets skull, då brandlarmet inte fungerar, säger Robert Lindberg, pressansvarig på Göteborgs Spårvägar.

Vid 11.30 hade man kommit på en tillfällig lösning: Brandvakter som fick patrullera stationen. Därmed kunde spårvagnstrafiken gå igång, samtidigt som arbetet med att reparera det krånglande brandlarmet fortsatte.

En kvart senare kunde Robert Lindberg meddela att brandlarmsystemet var åtgärdat och fungerade som det skulle igen.

LÄS MER:Västtrafiks miljonnota – när To Go-appen ligger nere

LÄS MER:Civila kontrollanter införs permanent av Västtrafik

LÄS MER:Befängt att alla fullt dugliga väntkurer ska bytas ut!

ANNONS