Stefan, 61, föll fem meter och bröt ryggen under konsert

Stefan Skoog, 61 år, satte sig på räcket för att luta sig mot en vägg – trodde han. I stället fanns bara luft och ett fem meter djupt stup bakom draperiet. Han föll i betonggolvet, bröt ryggen på två ställen och förlamades för livet.
– Arrangörerna riggade en dödsfälla, säger han.

ANNONS
|

Det var under en konsert med popgruppen Alcazar som den 61-årige byggnadsmålarens liv förändrades för alltid, något som GT var först med att berätta.

Händelsen inträffade den 7 december i Svenska mässans lokaler under en av popgruppens avskedskonserter för snart två år sedan. Kvällen startade med en middag på en restaurang i närheten tillsammans med hustrun och ett par vänner.

– Vi hade köpt något som hette showbiljetter, som var lite billigare, och anvisades till en uppbyggd platå med lösa bord och stolar bakom läktaren med stolsrader, säger han.

Jag betalar pengar för att gå på en konsert och går därifrån med bruten ryggrad.

När konserten gick mot sitt slut reste sig delar av publiken och ställde sig på stolar och bord för att applådera, ropa in popgruppen igen och skymde då sikten för Stefan Skoog.

ANNONS

– Jag tar några steg bakåt och känner ett räcke i ryggen som känns stadigt och sätter mig på räcket för att kunna se bättre och lutar mig bakåt och sedan faller jag handlöst, säger han.

Livet förändrades för alltid

LÄS MER: Ebba, 2 år, fick en högtalare i huvudet på Åby

LÄS MER: Vem är ansvarig för Ebbas olycka?

LÄS MER: Olyckan kan utredas på nytt

Bakom räcket hängde ett draperi och i tron att det fanns en vägg därbakom lutade han sig tillbaka. I nästa ögonblick famlade han i luften och föll fem meter mot betonggolvet. Han har inget minne av händelsen när han vaknade upp på intensiven på Sahlgrenska. Ryggen var bruten på två ställen, och framtiden förändrad för alltid. Rullstolen tillhör nu vardagen och familjen har tvingats flytta till ett nytt större hus.

– Det fanns ingen varningsskylt för fallrisk och heller ingen vakt utplacerad. Jag har alltid varit aktiv, rest och seglat med familjen. Nu har hela mitt liv slagits i spillror och man måste ju kunna gå på konsert utan att riskera livet, säger han.

Konserten arrangerades av Krall Entertainments som i sin tur hyrt delar av Svenska mässans stora mässhall för ändamålet. Men vem som är ansvarig för att ett draperi hamnade bakom ett staket, som om det hängde mot en vägg, är oklart.

ANNONS

– Ansvarsfrågan är tydligt reglerad i avtalet mellan oss och arrangören. Och det är arrangören som ansvarar för byggnation och konstruktion, skriver Svenska Mässans kommunikationsdirektör Carina Dietmann i ett mejl till GT.

”Arrangörerna riggade en dödsfälla,” säger Stefan Skoog.
”Arrangörerna riggade en dödsfälla,” säger Stefan Skoog. Bild: Olof Ohlsson

Parter skyller på varandra

I samma mejl förnekar hon att mässan över huvudtaget satt upp det aktuella draperiet, än mindre har ansvarat för det.

Krall Entertainment, uppger för GT att de följt alla regler och bestämmelser och menar att det är Svenska mässan som var ansvariga för draperiet.

De pekar bland annat på att polisen i en numera nedlagd utredning mätt räckets höjd till godkända standardmåttet 1,10 meter.

– Det här handlar om två av Sveriges största aktörer på mässor och konserter. Om inte de har tillräckligt med ryggrad för att ta ansvar för en sådan här livsavgörande olycka, vem har det då? De borde skämmas. Jag betalar pengar för att gå på en konsert och går därifrån med bruten ryggrad. Hur kan det få hända? säger Stefan Skoog.

ANNONS