Stallet i Haga byggs upp igen efter branden – med klassiska metoder

De gamla miljöerna i Haga gjordes rikskända av Albert och Herbert, och beskrevs som ovärderliga när ett 150-årigt stall brann ner 2015. Nu ska det byggas upp igen.
– Det ska vara så likt det ursprungliga som det bara är möjligt, säger Per Orshammar, projektansvarig på Bostadsbolaget.

ANNONS
|

Branden i Haga sommaren 2015 väckte många känslor. Stallet på Skolgatan 36, som förstördes av lågorna, var unikt.

– Nu blir jag helt iskall. Stallet, dassen, hörännet. Det var det enda som i sitt slag som fanns kvar, sade Gudrun Lönnroth, tidigare byggnadsantikvarie på Stadsmuseet, när hon fick beskedet av GP.

Skådespelaren Tomas von Brömssen, som gjort miljön känd för svenska folket i tv-serien Albert och Helbert, blev bestört.

– Har det brunnit i Haga? Nej, fan vad tråkigt, sade han då till GP:s reporter.

”Mer autentiskt än vad det var när det brann ner”

Men nu ska stallet återuppstå. Efter många turer fram och tillbaka, som bland annat omfattat planer på att bygga bostäder på platsen, har kommunala Bostadsbolaget sedan 2020 arbetat för att återskapa byggnaden så som den såg ut tidigare. För att få fram den ursprungliga känslan har man samarbetat med en konsultfirma och ett byggbolag.

ANNONS

– De har vänt på varenda sten, sökt i varenda arkiv i stan och fått fram väldigt mycket information om dels stallet men också om Haga. Det kommer bidra till att det faktiskt kanske blir mer autentiskt än vad det var när det brann ner, för då var huset 150 år gammalt så det hade ju hänt en del med byggnaden under tiden, säger Per Orshammar, projektansvarig för Bostadsbolaget.

Några moderna ritningar finns därför inte att tillgå, utan projektet utgår från 1800-talsritningar och gamla bilder.

– Vi är inte fastbundna vid ett på förhand önskat resultat, utan det kan faktiskt ändras på vägen. Då menar jag att vi får anpassa oss efter den verkligheten som rådde när huset byggdes och inte var känd tidigare. Det är jättemycket som har kommit fram under tiden.

Timmerman i skog fäller träd med motorsåg i skogen utanför Töreboda.
Timmermän har fällt tallar och granar i skogarna utanför Töreboda, som ska vara så lika originalet som möjligt. Bild: Robert Lipic

Stallet byggs i Mariestad

Under vintern fälldes de första tallarna i skogarna utanför Töreboda, och de kommer nu att ligga på tork fram till sommaren. Därefter ska byggandet sätta i gång – i Mariestad.

– Det gjorde man faktiskt förr också, då man ofta byggde upp husen kring ett sågverk eller någon annan plats där det inte skulle stå, för att sedan plocka ner det och resa upp det igen på plats.

ANNONS

Stallet är planerat att börja resas på innergården i Haga till hösten. Innan dess kommer visst arbete att ske med att iordningställa grunden som byggnaden ska stå på. Den behöver bland annat kompletteras med granit, och även då har man tänkt på detaljer.

– Det är närproducerat, kan man säga. Man har faktiskt varit och hämtat en del material i samband med sprängningen för Västlänkens Hagastation, så det kommer att utgöra en del av grunden.

Oklart hur det ska användas

Till årsskiftet är planen att stommen och fasaderna ska vara på plats, så att huset kan färdigställas invändigt våren 2023. Vissa utmaningar kvarstår, som att till exempel komma över tegel som är autentiskt från tiden då huset byggdes.

Per Orshammar, projektansvarig Bostadsbolaget, stallet i Haga.
Per Orshammar, projektansvarig Bostadsbolaget. Bild: Privat

Vad är tanken att byggnaden ska användas till när den står klar?

– Tidigare hade byggnaden en viss funktion för de boende i området, det var cykelförråd, vedförråd och så vidare. Men det är inte helt klart exakt hur det kommer att användas nu faktiskt, för det kan komma att bli vissa begränsningar i nyttjandet på grund av brandskyddskrav.

Brandmurar som förr

Det är nämligen något man tänkt extra på, till följd av branden 2015 som också hotade intilliggande fastigheter.

– Från början fanns det faktiskt brandmurar som omgärdade delar av huset, men de brandmurarna har man någon gång under resans gång tagit ner. De kommer vi att återskapa, vilket innebär att risken för att samma sak ska ske igen är mindre.

ANNONS

LÄS MER:I Haga är allt förändrat – och sig likt

LÄS MER: Oersättlig kulturbyggnad slukades av lågorna

LÄS MER:Attenius (S): Ombildningar ett hot mot kanelbullarna i Haga

LÄS MER:Bilder från förr: Brunnsparken, Vasastaden, Avenyn och Haga

ANNONS