Staden köper mark vid Meros

ANNONS
|

På måndagen beslutade fastighetsnämnden att köpa mark av Betaniastiftelsen. Samma område hyrs nu ut till en campingförening med ett tiotal husvagnar, men deras avtal går ut nästa år.

Tillskottet behövs för att få bättre plats med ett ekologiskt kolonistugeområde. Enligt gällande detaljplan, fastställd 2006, ska det nyttjas till "friluftsliv vid Askimsbadet".

Meros camping var omskrivet boende för stadens hemlösa. Är tanken att det istället ska upplåtas till dem som har råd att köpa en ny kolonistuga vid havet?

- Vi letar efter plats till fler ekologiska kolonistugeområden. Men de ska nog byggas upp med kooperativ hyresrätt, svarar Owe Nilsson, S-ordförande i fastighetsnämnden.

ANNONS

Politikerna är väl medvetna om att priset på stugor i Göteborgs mest attraktiva koloniområden trissats upp under senare år. Kooperativ hyresrätt är ett sätt att försöka hindra spekulation i nya koloniområden.

Diskussionen om framtida användning är inte avslutad. Men igår togs ett avgörande beslut om Bräutigams gamla sommarvilla, som under senare år fungerat som huvudbyggnad på Meros Camping.

Huset kommer att rivas.

- Om huset skulle leva vidare måste det anpassas till en ny verksamhet. Renoveringen skulle kosta mellan 5,5 och sex miljoner kronor, allt är i mycket dåligt skick, säger Annette Gustavsson, chef på fastighetskontorets förvaltningsavdelning.

Rivningen beräknas kosta två miljoner kronor eftersom stora delar av fasaden är klädd med miljöfarliga eternitplattor. Markarbeten ingår i priset.

Området är redan rensat från husvagnar och småstugor, där hemlösa fick bo under många år.

ANNONS