Sköldpaddan Nisse överlevde explosionen i Annedal

Lasse Hultén bor på Övre Husargatan och fick lämna kvar alla sina ägodelar när det exploderade i trappuppgången. Kvar blev 33-årige sköldpaddan Nisse, som hittades vid gott skick av polis under fredagen.
– Han är kvar i lägenheten. Den här polisen, denna förträffliga människa, har varit inne och gett honom mat, säger 65-årige Lasse Hultén.

ANNONS
|

Det var P4 Göteborg som var först med att uppmärksamma den upplyftande historien om att en polis som deltog i efterarbetet kring explosionen på Övre Husargatan hittat en sköldpadda vid liv i en av lägenheterna.

Lasse Hultén, 65, har sedan han tog sig ur den rökfyllda brinnande byggnaden, inte vetat vilket skick hans lägenhet eller tillhörigheter är i.

– Ingenting. Vi får inte gå in där så jag har ingen aning hur det ser ut, säger han.

Tills på fredagen, då P4 Göteborg ringde upp Lasse och kopplade samman samtalet med en polis som hade hittat hans sköldpadda Nisse vid liv.

ANNONS

– Han är kvar i lägenheten. Den här polisen Anna, denna förträffliga människa, har varit inne och gett honom mat, säger Lasse Hultén.

Polisen Anna Wackerberg säger att Nisse nog blev lite rädd när poliserna kom in med sina ficklampor.

– Jag såg att det fanns ett akvarium där och i det fanns en sköldpadda. Jag hade hört talas om sköldpaddan och att ägaren var orolig över att han inte fick någon mat, säger hon till P4 Göteborg.

LÄS MER:Hon hade den misstänkte mannen som inneboende i flera år

Skakad av explosionen: ”Går omkring i ett vakuum”

Tisdagsmorgonen chockade hela Göteborg och Lasse Hultén var en av de boende som hamnade mitt i centrum. Han vaknade av det han själv beskriver som en ”oerhört kraftig smäll”.

– Min första tanke var blixtnedslag på gården. Tavlan bakom sängen ramlade ner, sängen lyfte från golvet och vibrerade. Jag rusade ut på balkongen men såg inget. Gick till andra sidan, där jag har fönster mot gården, där syntes ingenting heller, säger han.

Några minuter senare gick han tillbaka till balkongen. Då såg det annorlunda ut. Folk som sprang och rök från lägenheterna.

– Det var på med kläderna bara, men det gick inte att komma ut för det var en sådan kraftig rökutveckling i min trappuppgång, så svart att man inte kunde se en centimeter framför sig.

ANNONS

Känner fortfarande av händelsen

Trots den panikartade situationen behöll Lasse Hultén lugnet.

– Jag blev inte så chockad. Vad ska jag säga… jag befann mig rätt snabbt i att vara rationell och tänkte rätt så klart.

Kan det ha varit adrenalinet som rusade?

– Det var det säkert. Det satt nog kvar i ett dygn efteråt.

Över tre dygn senare känner Lasse fortfarande spåren av den omtumlande tisdagsmorgonen.

– Man går omkring i ett vakuum. Man är inte riktigt närvarande, det är man inte.

LÄS MER:Jakten på misstänkte mannen inne på tredje dagen

”Han lekte med den i två minuter”

Det brukar sägas att djur efterliknar sina ägares beteende. Någon som också tycks ha behållit lugnet efter explosionen likt Lasse är Nisse, som polisen hittade i sitt akvarium.

Lasse berättar om kumpanen som följt med honom i halva livet.

– Det var min son som ville ha en sköldpadda. Han var ju liten då, mindre än en snusburk. Jag tänkte “klart, jag köper den till pojken”. Han lekte med den i två minuter…

År senare, när sonen flyttade ut, trodde Lasse att han skulle bli av med Nisse.

– Jag trodde att han skulle ta med den, men det blev att jag fick ta hand om den.

Förresten, Nisse, det är väl en hane?

– Jag vet fan inte, eller jo, han har lagt ägg en gång. Så det är ju en hona.

ANNONS

Hon heter ändå Nisse?

– Ja, jag kan inte hålla på och ändra det nu. Inte för att han, eller hon, bryr sig.

ANNONS