Fritidspedagogen Damir Lipic menar att det vore en förlust för både skolbarnen, området och staden om djuren försvinner från Eriksbo fritidspark, där Eriksboskolan bedriver fritidsverksamhet.
Fritidspedagogen Damir Lipic menar att det vore en förlust för både skolbarnen, området och staden om djuren försvinner från Eriksbo fritidspark, där Eriksboskolan bedriver fritidsverksamhet. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

Skolbarnens djurpark hotad: "Blir bara ledsen"

I Eriksbo fritidspark får skolbarnen bekanta sig med kaniner, getter, grisar och höns – nu vill grundskoleförvaltningen avsluta verksamheten.
– Man blir bara ledsen, säger Ali Moeeni (S), ordförande för Angereds stadsdelsnämnd.

ANNONS
|

För skolbarn, familjer och invånare i nordöstra Göteborg har Eriksbo fritidspark under många år varit en populär mötesplats. Förutom fritidsverksamhet och öppen dagverksamhet finns gott om möjligheter till aktivitet.

I parken samsas getter, kaniner och undulater med bollplaner, lekredskap och grillplats.

Nu vill grundskoleförvaltningen avveckla djurhållningen – vilket fått grundskolenämndens första vice ordförande, socialdemokraten Ingrid Andrae, att reagera.

– Parken har ett stort värde för skolbarnen, området och de som bor i Eriksbo, säger hon.

Ingrid Andrae (S) tycker att grundskoleförvaltningen måste göra allt de kan för att rädda djurhållningen i Eriksbo fritidspark.
Ingrid Andrae (S) tycker att grundskoleförvaltningen måste göra allt de kan för att rädda djurhållningen i Eriksbo fritidspark. Bild: Privat

Ingrid Andrae har skrivit ett yrkande till grundskolenämnden för att få upp ärendet på den politiska dagordningen.

– Det är inte alla barn som kan ha djur hemma och många föräldrar har varken tid eller råd att åka till djurparker. Det finns ett värde i att barn lär sig att ta hand om djur och vi vet också att det rent pedagogiskt är bra, säger hon.

ANNONS

Rektorn: Vill ha kvar verksamheten

Anledningen till grundskoleförvaltningens inställning är att verksamheten i dag finansieras av Eriksboskolan. Driftskostnaderna uppgår till cirka 500 000 kronor per år.

– Vi har absolut ingenting emot djurparker, men det är ingenting som en rektor ska ansvara för. Vårt uppdrag är att bedriva undervisning och inte djurskötsel, säger Lena Nyberg, utbildningschef på grundskoleförvaltningen.

Eriksboskolans tillförordnade rektor, Rehjan Music, ser dock inga problem med att driva verksamheten vidare i nuvarande regi.

– Parken är ett jätteviktigt komplement i skolans verksamhet och den har kostnadsmässigt ingen större påverkan. Barnen uppskattar den och vi har fritidsverksamhet där. Det skulle vara väldigt bra om den fick vara kvar, säger han.

I parken finns bland annat getter.
I parken finns bland annat getter. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

Det påverkar dock inte grundskoleförvaltningens grundsyn på frågan.

– Jag har pratat med den ordinarie rektorn som hade tjänsten tidigare och som upplevde det här som en arbetsbelastning. Även när skolan har lov- och uppehåll så måste ju någon ta hand om djuren. Det blir merarbete, säger Lena Nyberg.

– Men om det finns någon som vill ta över verksamheten så vore det alldeles utmärkt.

Finns det någon som vill det?

– Inte som vi vet i dag. Vi har haft kontakt med stadsdelsförvaltningen och där fanns inget intresse, men i och med det här yrkandet så vill ju politiken att vi tar ett varv till och undersöker det vidare.

ANNONS

Fritidsverksamheten kan flyttas

Huruvida Eriksboskolan fortsatt kan ha sin fritidsverksamhet i parkens lokaler är oklart.

– Med det jag vet i dag så tror jag att den kan vara kvar, men allt beror på vilken lösning vi kommer fram till. Till syvende och sist blir det en lokalförvaltningsfråga, vi vill ju att så mycket pengar som möjligt ska gå till elevernas undervisning, säger Lena Nyberg.

Damir Lipic arbetar som fritidspedagog på Eriksboskolan och menar att parken är ovärderlig för både skolbarnen och stadsdelen.

– Barnen och de boende i området skulle förlora väldigt mycket, men det vore också en förlust för hela Göteborgs stad. Vi har mycket aktiviteter och hit kommer många barn från andra skolor och områden. Det finns inte så många sådana här platser, säger han.

"På våren ringer skolor överallt ifrån och bokar tid för undervisning i parken", säger Damir Lipic, fritidspedagog på Eriksboskolan. Han ansvarar dock inte för djurhållningen.
"På våren ringer skolor överallt ifrån och bokar tid för undervisning i parken", säger Damir Lipic, fritidspedagog på Eriksboskolan. Han ansvarar dock inte för djurhållningen. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

Ordföranden: Kommunen borde kliva in

Lika ledsen är stadsdelsnämndens avgående ordförande, Ali Moeeni (S), som menar att kommunen bör kliva in och rädda verksamheten.

– Jag har respekt för dem som kommer efter mig och vill inte tala för någon annan, men för mig är det oviktigt vem som driver detta. Det handlar bara om att flytta en budgetpost från ett bolag eller en nämnd till en annan. Det handlar inte om jättemycket pengar och verksamheten har ett väldigt stort värde för barnen och området, säger han.

ANNONS

Hur det hela slutar återstår att se, men enligt Lena Nyberg finns inga planer på att förändra fritidsparken utöver djurhållningen.

– Allt som finns där finns ju där och vi har ingen avsikt att ändra på det. Vår enda ingång är att en rektor inte ska vara djurparksansvarig, säger hon.

ANNONS