Se höjdpunkterna från GP:s valdebatt i Nordstan

Med bara fyra dagar kvar till valet ordnade GP en debatt med Göteborgs toppolitiker. De hade heta diskussioner om alltifrån ”Somalitowns” till friskolor och språkkrav inom äldreomsorgen.

ANNONS
|

Kvällens första debatt handlade om trygghet. Martin Wannholt (D) efterlyste fler väktare och lokala polisstationer i Göteborg men Daniel Bernmar (V) påminde honom om att kommunen inte kan anställa poliser:

Teysir Subhi (Fi) och Axel Darvik (L) debatterade om huruvida aktiebolag ska kunna driva friskolor och hur stort ansvar dessa egentligen tar för elever med särskilda behov. Teysir Subhi, som själv är lärare, är emot ett fritt skolval och påstod att man skurit ner på skolan i Göteborg. Axel Darvik anklagade henne för att ljuga:

– Teysir står här och råljuger. Det är inte snyggt av en partiledare att göra det, sa Axel Darvik, som menade att resurser visst skjutits till.

ANNONS

Teysir Subhi kontrade med:

– Jag kan ta att du kallar mig för lögnare. Men jag tror inte att skolledarna, lärarfacken, elever och föräldrar skulle vilja bli kallade för lögnare, för de har ju stått under hela mandatperioden utanför kommunfullmäktige med stora plakat där de skriker ”stoppa nedskärningarna”.

När det var dags att prata äldreomsorg ställdes KD:s Elisabet Lann mot SD:s Jörgen Fogelklou. SD-toppen pratade om att personalen inom äldreomsorgen måste kunna svenska och känna till svenska traditioner, men Elisabet Lann klagade på att SD har en mager politik på området:

Klimatfrågan debatterades av Karin Pleijel (MP) och Emmyly Bönfors (C) som båda har det som sin hjärtefråga. Karin Pleijel (MP) pratade bland annat om hur ensam hon känt sig i klimatfrågorna:

Kvällens sista debatt handlade om integration och utspelade sig mellan Jonas Attenius (S) och Axel Josefson (M). De var överens om att vi behöver bo mer blandat och Jonas Attenius (S) fick utveckla statsminister Magdalena Anderssons uttalande om att Sverige inte ska ha några ”Somalitowns”:

ANNONS