Samkönade äktenskap het fråga

ANNONS
|

Sedan 1 maj i år finns redan möjligheten för två människor av samma kön att ingå äktenskap i Sverige. Men riksdagens beslut säger inget om var vigseln kan ske.

Frågan om den kyrkliga vigselrätten ska avgöras av kyrkomötet i oktober, som också kommer att diskutera om enskilda präster ska få rätt att vägra viga samkönade par.

–Jag tycker vi har pratat färdigt både om vigselrätten och om homoäktenskapen. Nu måste vi löpa linan ut och följa Bibelns kärleksbudskap, sade Vivianne Wetterlin, som kandiderar för Folkpartister i Svenska kyrkan.

Men fyra av de nio deltagarna i gårdagskvällens debatt höll inte med.

ANNONS

Förutom Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna motsätter sig också en grupp som heter Frimodig kyrka äktenskap mellan andra par än en man och en kvinna.

Och Hans-Olof Andrén, som företrädde ett av förra kyrkovalets största partier (Partipolitiskt obundna i Sverige Kyrkan, Posk), ville inte ta ställning till frågan:

–Vi har olika uppfattning inom vår grupp. Eftersom det finns starka motsättningar i Svenska kyrkan är det viktigt att vi behandlar varandra med kärlek och respekt, förklarade han.

Debatten, som enbart handlade om kyrkans syn på hbt-frågor och diskriminering, arrangerades av ett projekt som kallas Let´s talk about love.

–Vi startade för ett år sedan och vårt syfte är att belysa äktenskapsfrågan inför kyrkovalet och höstens kyrkomöte, sade Erik Andersson.

–Målet är att få in fler hbt-vänliga personer och grupper på olika beslutsnivåer i Svenska kyrkan, fortsatte han.

Som projektledare och aktiv i Hagaförsamlingen hoppas Erik Andersson att många ska rösta i årets kyrkoval. För fyra år sedan var valdeltagandet i Göteborg bara omkring åtta procent.

–Egentligen borde alla rösta för att det ska bli en folkkyrka som avspeglar medlemmarnas åsikter, tycker han.

ANNONS

Men i går kväll var det glest i kyrkbänkarna. Trots det brännande ämnet hade knappt ett femtiotal personer kommit till Hagakyrkan för att lyssna.

Kanske har det viss betydelse vilka som engagerar sig i kyrkopolitiken. När hälften av panelen är präster ges lätt intrycket att kyrkovalet i hög grad är en intern affär.

Kyrkovalet hålls den 20 september.

Alla medlemmar i Svenska kyrkan som fyllt 16 år har rätt att delta i kyrkovalet.

Totalt är 5,6 miljoner svenskar röstberättigade.

I Kyrkovalet utses 251 företrädare i kyrkomötet, som är kyrkans högsta organ.

I Göteborg röstar man i fyra val: församling, samfällighet (stad), stift (region) och kyrkomötet (riksnivå).

Vid kyrkovalet 2005 deltog åtta procent av de röstberättigade i Göteborg.

ANNONS