Så rymningssäkert är reptilariet på Universeum

På Skansen i Stockholm är en kungskobra är på rymmen sedan i helgen. På Universeum har reptilariet byggts om för att anpassas efter giftormarna. Och enligt zoologen Daniel Roth har den göteborgska kungskobran inte visat några tendenser till att vilja rymma.
– Den är trygg i sin miljö, konstaterar han.

ANNONS
|

I helgen rymde den 2,5 meter långa ormen genom armaturen i sitt terrarium på Skansen. Kungskobran som numera går under namnet Houdini, tidigare känd som Sir Vääs, var fortfarande på rymmen på måndagen.

På Universeum, som har ett 70-tal ormar varav 60 är giftiga, finns rutiner för hur ormarna ska hanteras.

Har några ormar rymt någon gång hos er?

– Nej, men när man lyfter ut dem kan man ibland behöva ta omtag om dem. När vi städar lyfter vi ut en del och lägger i ett kärl. Men kungskobran lyfter vi aldrig ut, utan drar ner en jalusi som avskärmar från den, säger Daniel Roth.

ANNONS

Skulle ormen behöva flyttas kan de söva den ur säkerhetsaspekt. Det kan till exempel ske om den behöver hjälp att ömsa skinn. Men enligt Daniel Roth har det hittills aldrig hänt.

Hur giftiga de är beror på flera olika saker, som ålder och storleken på ormen, och vilken art det är, berättar zoologen Daniel Roth.

Bland de mest giftiga ormarna på Universeum är deras Inlandstaipan, vilken brukar räknas som världens giftigaste orm. Arten har så mycket gift i ett enda bett att det räcker för att döda 30 fullvuxna personer. Universeum har också en kungskobra. Det är en hane troligen född 2011, som är strax under 3,5 meter lång. Det är inte kungskobrans slutlängd, för enligt Daniel Roth växer ormar hela livet.

Taket är sömlöst

Daniel Roth berättar att reptilariet på Universeum byggdes om helt 2018 och är helt anpassat för verksamheten. Till skillnad från reptilariet på Skansen är taket på Universeum fastgjutet och sömlöst och belysningen sitter ovanför ett stålnät. I den brandcellen där giftormarna finns är det helt tätt och hela terrariet är helt slutet.

– På morgonen när man städar hos dem är det helt stängt och ingen annan kan komma in, säger Daniel Roth.

Har er kungskobra visat något intresse för att vilja smita?

ANNONS

– Nej, den är trygg i sin miljö, de är nyfikna och kluriga, och går undan när vi kommer och städar, och lägger sig i en hörna. Ormar drar sig generellt undan från oss.

På Skansen smet kungskobran ut genom lamparmaturen. Daniel Roth berättar att en kungskobra är stark och kan ställa sig upp, vilket ju är kobrans grej, menar han.

Han berättar att de aldrig hanterar giftormar med händerna, utan använder krokar. Och ingen har visat intresse för att smita.

– När man lyfter ut dem är de nyfikna och rör på sig. De lite knubbiga huggormarna är mer klumpiga och har då inte lika bra stöd på kroken, då kan man behöva fler krokar. De vill inte gärna tappa stödet på kroken, utan vill ha det stödet, som på en gren.

Om en orm mot förmodan skulle rymma, kan den då hamna hos besökarna?

– Nej, då skulle det krävas att man hamrar sönder ett par säkerhetsglas.

Daniel Roth menar att de har ett larm som också skulle gå, och en giftrutin så att den då kommer tillbaka på ett säkert sätt.

LÄS MER:Kungskobra smet från terrarium på Skansenakvariet

LÄS MER:Orm dödade sin ägare – fick skjutas av polisen

LÄS MER:Huggorm lös i Kungsbacka

Fakta om kungskobran

En kungskobra kan bli 5,5 meter lång och är världens längsta giftorm.

Den finns framför allt i skogsområden i Indien, delar av sydöstra Asien, indonesiska övärlden och på Filippinerna.

Kungskobran är den enda ormarten som bygger bo.

Honan lägger upptill 50 ägg.

Lever i cirka 25 år.

Kungskobran är en bra simmare.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS