Terrorhotnivån i Sverige har höjts från en trea till en fyra på en femgradig skala. GP har pratat med göteborgare på stan för att höra deras tankar och känslor om situationen. Vissa är rädda och andra inte.
Terrorhotnivån i Sverige har höjts från en trea till en fyra på en femgradig skala. GP har pratat med göteborgare på stan för att höra deras tankar och känslor om situationen. Vissa är rädda och andra inte. Bild: Paul Wennerholm

Så reagerar göteborgarna på höjda terrornivån

Under torsdagen höjdes terrorhotnivån i Sverige från en trea till en fyra på en femgradig skala. GP begav sig ut på stan för att höra göteborgarnas tankar och känslor om situationen.
– Det är klart att man är orolig, till exempel när man går i Femmanhuset eller på NK, säger Ninni Palmer, 29.

ANNONS
|

Sedan flera veckor tillbaka har Säkerhetspolisen flaggat för ett försämrat säkerhetsläge i Sverige. På torsdagseftermiddagen meddelade Säpochefen Charlotte von Essen att terrorhotnivån har gått från en förhöjd till hög nivå – från en trea till en fyra på den femgradiga skalan.

Senast man hade så hög terrorhotnivån i Sverige var mellan november 2015 och mars 2016.

GP gick ut på stan för att höra göteborgarnas tankar och känslor kring terrorhotet.

Bild: Paul Wennerholm

Anna Casparan, 62 år

– Om jag är rädd? Nej, jag tycker att det är viktigt att inte låta sig skrämmas av terrorismen och fortsätta leva ett normalt liv.
Bild: Paul Wennerholm

Clara Agnehus, 20 år

– Börjar man tänka på det är det klart att man blir lite orolig. Men samtidigt hjälper det inte att jag går omkring och är rädd. Jag kan inte påverka världsläget.
Bild: Paul Wennerholm

Joakim Andersson, 48 år

– Nej, jag är inte rädd. Jag litar på våra myndigheter. Att man höjer graden av terrorhot betyder ju att man är medveten om situationen och det gör mig trygg. Det är ju ingen rolig situation, men det är så omvärldsläget ser ut.
Bild: Paul Wennerholm

Ninni Palmer, 29 år, Valter, 1 år

– Det är klart att man är orolig, till exempel när man går i Femmanhuset eller på NK, jag undviker gärna dem. Jag är nog extra uppmärksam i folksamlingar.

LÄS MER:Oron för nya terrordåd ökar – MSB: "Ett uppvaknande"

LÄS MER:Terrorexperten Magnus Ranstorp om hotnivån: ”Har inte varit allvarligare”

ANNONS