Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) tycker att det är positivt att staten skjuter till mer pengar, men han hade hellre sett en högre andel generella bidrag.
Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) tycker att det är positivt att staten skjuter till mer pengar, men han hade hellre sett en högre andel generella bidrag. Bild: Mia Höglund

Så påverkar välfärdssatsningen Göteborg

Regeringen lovar en historisk satsning på välfärden. Omkring 600 miljoner kronor av de nya pengarna landar i Göteborg. Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) tycker inte att det är tillräckligt.
– Vi behöver mer hjälp från staten, det här kommer inte att räcka.

ANNONS
|

Under måndagen presenterade statsminister Stefan Löfven (S) och och Centerledaren Annie Lööf en satsning med mer pengar till kommuner och regioner, där delar var särskilt riktat till att stärka äldreomsorgen.

Statsministern kallade den historisk.

– Nu kompenseras statens tillbakadragande från de grundläggande välfärdsupppgifterna med en liten slant – och då är det något historiskt. Det som är historiskt är väl de nedskärningar som pågått under tre decennier, säger Daniel Bernmar (V).

Kompenserar skattebortfall

Av de nya pengar som utlovades på presskonferensen kommer omkring 600 miljoner kronor att landa i Göteborg. Det motsvarar ungefär två procent av kommunens totala budget.

• 392 miljoner kronor är ett generellt riktat tillskott för 2021. Det kan ses som en kompensation för de vikande skatteintäkter man räknar med som en följd av coronapandemin.

ANNONS

• 169 miljoner kronor utgör ett riktat permanent stöd till äldreomsorgen.

• 78 miljoner kronor läggs till den tidigare presenterade satsningen på ett äldreomsorgslyft.

Hellre generella bidrag

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson säger att det är positivt att staten skjuter till mer pengar, det är något han efterfrågat. Men beloppet hade gärna fått vara större och som princip ser han hellre generella bidrag som kommunerna kan styra dit de gör bäst nytta, eftersom förutsättningarna skiljer sig åt kommuner emellan.

– Det här är väl mycket en politisk signal, att man vill visa att äldreomsorgen är viktig. Det tycker vi också och äldreomsorgen i Göteborg har stora kvalitetsbekymmer efter 24 år av rödgrönt styre, säger han.

Kommunalrådet Jonas Attenius (S) är betydligt mer positiv till de satsningar hans partikamrat som leder regeringen presenterar.

– Det ger oss en stabilitet framåt. Det skapar förutsättningar för oss att sätta välfärden först.

För lite och för sent

Vad räcker pengarna till?

– Det räcker till mycket, men avgörande är att vi ser till att pengarna hamnar rätt, så att de satsas på grunduppdraget och kommer ut i verksamheten, och inte på byråkrati och överbyggnad.

Daniel Bernmar (V) ser regeringens löften som ett bra första steg, men att det inte kommer att räcka för att återställa välfärden till den nivå den befann sig på för femton år sedan.

ANNONS

– Den stora frågan borde vara var de här pengarna var för fem, sex, sju, åtta år sedan. Det är tråkigt att det kommer först efter att det visat sig hur underfinansierad välfärden är.

LÄS MER:Mer pengar till äldreomsorgen nästa år

LÄS MER:Josefson: Ingen extra satsning mot gängvåldet

ANNONS