Så gör du en halloweenpumpa

Varje halloween gör Madeleine Lagerkvist läskiga pumpor till Kungsladugårdsskolans bamba – till barnen stora glädje. Det brukar bli läskiga figurer som monster, häxor, Frankenstein, men också Pokémonfigurer. Här tipsar hon om hur man får till fina halloweenpumpor.

ANNONS
|

Att skära ut mönster i pumpor till halloween har blivit en tradition i Sverige de senaste åren. På trappor och i trädgårdar kan man se allsköns olika mönster på de orangea frukterna.

Madeleine Lagerkvist är kock på Kungsladugårdsskolan i Majorna och har skurit ut figurer i pumpor sedan 2007, när hon själv bodde och odlade dem i Skåne. Hon gör pumporna till sig själv och till sina barn, men också till skolans bamba där eleverna får njuta av de dekorativa pumporna hon och en kollega gjort.

– Barnen blir jätteglada, så det är jättetrevligt.

Madeleine Lagerkvist är kock på Kungsladugårdsskolan och gör läskiga pumpor hon pryder skolans bamba med varje halloween.
Madeleine Lagerkvist är kock på Kungsladugårdsskolan och gör läskiga pumpor hon pryder skolans bamba med varje halloween. Bild: Privat

Totalt har hon skurit ut ett 50-tal pumpor och till halloween satsar hon på så läskiga figurer som möjligt. Till skolan har det genom åren blivit monster, häxor, Frankenstein och Pokémonfigurer. Om hon har kvar pumpor efter halloween har hon bland annat gjort sagoprinsessor, Nalle Puh och Donald Trump.

ANNONS

– Om man ska göra ett ansikte behöver pumporna väga mellan fem och tio kilo. För ju mindre pumporna är, desto svårare är de att göra, säger Madeleine Lagerkvist.

Använd mönster till halloweenpumpan

Först börjar hon med att skära av locket, antingen uppifrån eller underifrån säger hon. Sen gröper hon ur innanmätet så mycket hon kan på insidan, så att väggen blir så tunn som möjligt.

När det kommer till mönstret använder hon stenciler i A4-format med mönster hon printat ut från nätet. De går att hitta genom att söka på till exempel ”pumpkin patterns.” Madeleine Lagerkvist berättar att det också finns böcker med enklare mönster i set, som även innehåller olika verktyg för att karva i en pumpa.

– Jag nålar fast en stencil med mönstret och skär ut med en liten skalkniv i varje del av mönstret. När jag skurit ut mönstret tar jag bort papperet, men då är det mesta av pumpan kvar, så då tar jag en kniv och fortsätter att skära i mönstret och petar med baksidan av en kniv.

Madeleine Lagerkvist tipsar om att alltid börja i mitten på pumpan och att sen jobba sig utåt på den. Ett annat tips är, om man ska göra ett ansikte, att inte skära ögon och näsa för nära varandra så man riskerar att pumpan går sönder och blir ett hål.

ANNONS

Om man ska göra sin första halloweenpumpa så tycker Madeleine Lagerkvist att man ska göra en lite svårare än de med bara öga, näsa och mun. Lägg till en fladdermus eller en spindel på den.

– Då ska man använda mallar om man inte är väldigt duktig på att måla.

Hur lång tid tar det för dig att göra pumporna?

– De tar mellan en till två timmar.

Madeleine Lagerkvist menar att hon inte brukar skära sig när hon gör sina pumpor, men att det till slut gör ont i händerna efter allt skärande och karvande.

LÄS MER:Halloween – då ska du ha godis för att slippa ”bus”

LÄS MER:Här är flest kända göteborgare begravda

LÄS MER:Katarina har köpt 30 000 pumpor till Halloween på Liseberg

LÄS MER:Nu ljuder skriken över Liseberg: ”Jag som trodde jag var modig”

ANNONS