Så fördelas mandaten i Göteborg

Nu är det preliminära valresultatet räknat– liksom partiernas mandat. Det här ligger till grund för de tuffa förhandlingar som väntar mellan de olika partierna, där inget av de traditionella blocken får majoritet.

ANNONS
|

Om någon vecka, när även poströsterna är räknade, har länsstyrelsen tagit fram den slutgiltiga mandatfördelningen för kommunfullmäktige i Göteborg.

Redan nu finns de preliminära siffrorna, som av allt att döma inte kommer att ändras särskilt mycket. Partierna har med sig mandatfördelningen när de nu börjar sondera terrängen efter potentiella samarbetspartners för att rita Göteborgs politiska karta de fyra kommande åren.

Av de totalt 81 mandaten har Socialdemokraterna backat till 17 mandat, Demokraterna tagit 14 mandat, Moderaterna backat till 12 mandat och Vänsterpartiet stigit till 11 mandat. För att få majoritet krävs 41 mandat, vilket inget av de traditionella konstellationerna får.

ANNONS

LÄS MER:Det händer i Göteborg efter valet

De rödgröna partierna får 34 mandat, och tillsammans med Feministiskt initiativ blir det 36. Trots att Centerpartiet nu kommer in i fullmäktige blir de fyra allianspartierna mindre än de rödgröna, med 24 mandat.

Moderaterna, som har gjort ett katastrofval, har sagt att de vill ha maktskifte, S-styret ska bort. Men eftersom Alliansen är mycket mindre än de rödgröna partierna behöver de stöd för att knipa makten.

– Vi vill ju bilda ett alliansstyre och att S ska lämna ordförandestolarna, det ser ut som att det finns möjlighet för det, säger gruppledaren Jonas Ransgård på GP:s valvaka på söndagskvällen.

Tillsammans med Demokraterna skulle dock Alliansen kunna ta makten från de rödgröna med 38 mot 36 mandat, även om de inte får majoritet.

– Det finns flera delar i Demokraternas program som överensstämmer med vårt, säger Jonas Ransgård.

LÄS MER:Katastrofval för Moderaterna i Göteborg

Men Demokraternas ledare Martin Wannholt har dock uttryckt att partiet hellre sitter i opposition än sitter i ett styre som bygger Västlänken.

– Ruta ett är att de backar om Haga station och Västlänken. Gör de inte det så behöver de inte komma, säger D-ledaren under partiets valvaka.

Men Jonas Ransgård konstaterar att det Västsvenska paketet är ett riksdagsbeslut, inte ett beslut för fullmäktige att ta.

ANNONS

– Jag tror att ett bra samarbete bygger på att man hittar det gemensamma där man vill åt samma håll, säger han.

LÄS MER:S gör sämsta valet i Göteborg – men Hermansson nöjd

Socialdemokraternas gruppledare Ann-Sofie Hermansson har sagt att hon är öppen för att förhandla med alla partier utom Sverigedemokraterna.

Ett samarbete mellan Alliansen och Socialdemokraterna skulle räcka för att få majoritet och ge 51 mandat.

– Vi behöver se vilka som är intresserade av att bilda koalition för att styra Göteborg på ett ansvarsfullt sätt så att vi inte blir beroende av Sverigedemokraterna. De som är intresserade av det samtalar jag gärna med, säger hon på partiets valvaka.

Samtidigt vill hon inte svara på om hon kan tänka sig att styra med Alliansen, om förutsättningen är att hon får lämna ifrån sig ordförandeposten till M.

– Det är för tidigt att säga, det är inte ansvarsfullt att spekulera innan man har fört samtal, säger Ann-Sofie Hermansson.

Vägvalet har landat på 1,9 procent, och ligger en ynka decimal under spärren till fullmäktige. Det finns fortfarande en teoretisk möjlighet för partiet att klamra sig fast, eftersom det slutgiltiga resultatet ännu inte är fastställt. Då kommer även den övriga mandatfördelningen att ändras något.

LÄS MER:Backar inte om Västlänken – även om det innebär opposition

Fakta: Mandatfördelningen, preliminärt resultat (förändring jämfört med mandatperioden 2014-2018)

Moderaterna 12 (-8)

Centerpartiet 3 (+3)

Liberalerna 6 (-1)

Kristdemokraterna 3 (0)

Socialdemokraterna 17 (-3)

Vänsterpartiet 11 (+3)

Miljöpartiet 6 (-3)

Sverigedemokraterna 7 (+1)

Feministiskt initiativ 2 (-1)

Vägvalet 0 (-5)

Demokraterna 14 (+14)

ANNONS