Rosetten är tänd – nu är det jul igen på Drottningtorget

På fredagskvällen tändes den årliga julbelysningen på Posthotellet upp för tionde året. Utanför radades porträttbilder upp på försäljare från Faktum som alla svarade på vad gatutidningen betyder för dem.
– Faktum hjälper mig att få en inkomst, hålla mig nykter och att träffa folk, säger göteborgaren Joakim Sporre, en av försäljarna, till publiken.

ANNONS
|

Strax före klockan 18 stod barnfamiljer, unga och vuxna utanför Posthotellet och räknade ner minuterna fram till att den röda rosetten skulle lysa upp Drottningtorget. Mörkret hade lagt sig och temperaturen hade börjat krypa ner under nollan.

Längs med torget har tidningen Faktum satt upp flera kalenderbilder, där försäljarna i år har fått svara på frågan ”Vad betyder Faktum för dig?”.

På scen stod Sarah Britz, vd och chefredaktör på Faktum, tillsammans med göteborgaren Joakim Sporre, en av försäljarna. Han fick svara på vad tidningen betyder för honom.

– Faktum hjälper mig att få en inkomst, hålla mig nykter och att träffa folk, säger han till publiken.

ANNONS

Han säljer tidningen för sjunde året i rad och på scen delade han med sig av sina bästa försäljningstips.

– Glimten i ögat ska man ha, säger han.

Rosetten på Posthotellet lyser

Sarah Britz berättade att försäljningen är extra viktig i år, i lågkonjunkturens fotspår. Många är oroliga över att hamna på gatan på grund av ökade kostnader.

– Vi klarade av pandemin och på något sätt visste vi att den skulle gå över, men nu vet vi inte riktigt hur det kommer att bli. Det blir mer påfrestande för de som lever med marginalen och som riskerar att bli vräkta. Det är väldigt många av försäljarna som lever på marginalen, säger hon.

Faktums försäljarundersökning visar att en av fyra inte har råd att äta sig mätta flera dagar i veckan.

– Försäljningen och exponeringen är väldigt viktig. Det är viktigt att man inte skäms för sin fattigdom, utan att man visar att den finns så att man kan göra något åt det, säger Sarah Britz.

För tionde året i rad har tidningen nu visat upp sin kalender i samband med att man tänder julbelysningen på Posthotellet. Bara någon minut efter klockan 18 började nedräkningen.

”Fem, fyra, tre, två, ett!”

ANNONS

Och den traditionsenliga rosetten som omsluter hotellet tändes. På första försöket. Förra året tog det fyra nedräkningar innan belysningen började lysa, men i år gick det bättre.

LÄS MER:Tio julmarknader att besöka i och runt Göteborg

LÄS MER:Ny jultimme hos SVT – med Astrid Lindgren

LÄS MER:David Batra är årets julvärd 2023

ANNONS