Kristine Rygge är vaccinationssamordnare i Västra Götaland och vill se fler vaccinera sig i Östra Göteborg och Angered.
Kristine Rygge är vaccinationssamordnare i Västra Götaland och vill se fler vaccinera sig i Östra Göteborg och Angered. Bild: Mia Höglund

Regionen satsar på att få fler i förorten att vaccinera sig

Nu gör regionen en offensiv för att få fler att ta vaccinet i Angered och i Östra Göteborg, där lägst andel personer tagit covidsprutan. Det berättade vaccinsamordnaren Kristine Rygge vid en sista presskonferens innan sommaren.
– Vi kommer ha extradoser vaccin till dessa områden, sa Rygge.

ANNONS
|

Det finns stora skillnader i hur många som har tagit sin första dos av covid-19-vaccinet runtom i Göteborg. Bäst är befolkningen i Västra Göteborg där 53 procent av de boende över 18 år har tagit sin första dos. I botten finns Angered och Östra Göteborg med 27 respektive 28 procent av andelen boende i områdena som har tagit sin första spruta.

LÄS MER:SKR: Kort framförhållning försvårar vaccinationen

Det har fått regionen att göra en förstärkt satsning mot områdena.

– Vi har många riktade insatser i dessa områden just nu, sa Rygge.

För hela Göteborg är siffran för andelen som fått sin första dos 31 procent och för regionen ligger den på 49 procent.

ANNONS

Metoderna man tar till för att få fler att ta vaccinet i stadsdelar med lägst andel vaccinerade är bland annat att översätta informationsfilmer om fördelarna med att ta sprutan till olika språk. Även hälsoguider rör sig fysiskt i områdena och de kan prata flera olika språk som de boende kan känna sig trygga med. Närsjukhus och fler vaccinatörer är också en del i satsningarna som ska ge resultat, hoppas ansvariga på regionen.

Dialog och nätverk och fysiska möten ska få fler att vaccinera sig

Stort fokus ligger på dialog med olika nätverk och föreningsliv för att på så sätt nå ut till personer som bor i Östra Göteborg och Angered.

Kristine Rygge förklarar att befolkningen i områdena nås av information från olika håll och kanaler, vilka kanske ger en annan bild av covid-19 och dess påverkan på människor. Vilket i förlängningen också motverkar svenska myndigheters information om vaccinet och covid-19.

– Det finns en hel del myter och det finns en del oro, men jag upplever att när vi har våra dialogmöten så har vi kommit tillrätta med detta, förklarar Rygge.

Enligt Rygge förstår de boende inte alltid att vaccinationen är frivillig, att den är gratis och att man kan vaccinera sig var som helst.

Att många i dessa områden får information på olika språk, från länder där man har annan information om pandemin har GP skrivit om tidigare. 25 hälsoguider från kommunen har arbetat under hela våren och fortsätter sprida information om vaccinet och varför det är bra att ta det.

ANNONS

Även regionen tar nu alltså till fler metoder för att nå ut till befolkningen i Östra Göteborg och Angered.

– Det viktigaste du kan göra i sommar är att vaccinera dig, sa Kristine Rygge under regionens sista konferens.

Med 100 000 vaccindoser som kommer under nästa vecka, en ”all-time-high” som hon kallade det, hoppas Rygge att många får tider för att boka upp sig och ta sitt vaccin.

Hälsoguider i Östra Göteborg arbetar för att få fler att vaccinera sig mot covid-19. Sofia Vingård, samordnare Hälsoguideuppdraget och Rajaa Alkorayshi, hälsoguide i Nordost möster skepsis, men allt fler övertygas om att det är bra att ta sprutan. Nu gör även regionen en offensiv i dessa områden.
Hälsoguider i Östra Göteborg arbetar för att få fler att vaccinera sig mot covid-19. Sofia Vingård, samordnare Hälsoguideuppdraget och Rajaa Alkorayshi, hälsoguide i Nordost möster skepsis, men allt fler övertygas om att det är bra att ta sprutan. Nu gör även regionen en offensiv i dessa områden. Bild: Anders Ylander

LÄS MER:Bara en tredjedel på Högsbo-anstalten vill ha coronavaccin

ANNONS