Gunnar Strömmer, justitieminister (M), öppnar för att ändra den specialregel som gäller för preskriptionstid.
Gunnar Strömmer, justitieminister (M), öppnar för att ändra den specialregel som gäller för preskriptionstid. Bild: Sanna Tedeborg

Regeringen vill ändra lagen efter mordet i Stuvkällaren

Polisen kan på grund av en specialregel inte förhöra den kvinna som kopplas ihop till mordet på Marie Johansson.
Nu öppnar regeringen för att skrota specialregeln, enligt SVT Nyheter.
– Jag förstår också att medborgarna kan uppfatta det här som stötande. Nu vill vi ändra på det, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

ANNONS
|

En dag i oktober 2005 mördades Marie Johansson i tygbutiken Stuvkällaren i Göteborg. Men polisen har genom åren inte kunnat knyta någon gärningsperson till mordet.

Polisen har haft dna-spår från den misstänkta kvinnliga mördaren och topsat hundratals kvinnor under åren. Utan någon som helst framgång.

Men i dagarna nådde polisen ett slags genombrott.

Specialregel hindrar polisen

I ett helt annat ärende har polisen fått en dna-träff i det snart 18 år gamla mordet. Problemet är bara att kvinnan i fråga var under 18 år vid brottstillfället och enligt en särskild specialregel gör att brott som begåtts av minderåriga preskriberas efter 15 årstid.

ANNONS

– Jag skulle vilja att de förhör henne. Även om hon inte kan få något straff. Så hon kan redogöra för varför hon gjorde detta, sa Marie Johanssons mamma Christina Borén Johansson till GP.

Nu öppnar regeringen för att skrota den särskilda specialregel som omöjliggör för polisen att förhöra kvinnan som misstänks ha mördat Marie Johansson.

– På ett allmänt plan förstår jag naturligtvis att anhöriga kan uppleva att det är väldigt stötande om det är så att polisen ändå på goda grunder tror sig vet av vem som är mördaren men inte kan göra någonting åt det, säger säger justitieminister Gunnar Strömmer till SVT Nyheter.

– Jag förstår också att medborgarna kan uppfatta det här som stötande. Nu vill vi ändra på det.

Finns färdigt förslag

Enligt Gunnar Strömmer finns det en statlig utredning gällande detta sedan tidigare, men lagförslaget genomfördes aldrig.

Det förslaget grundar sig på att höja preskriptionstiden från 15 till 25 år.

– Då tar vi ett praktiskt steg baserat på ett förslag som redan är färdigutrett, säger han till SVT Nyheter.

LÄS MER:Dna-träff efter mordet på Marie Johansson i Stuvkällaren

LÄS MER:Deras dotter dödades – nu är jakten på mördaren över

LÄS MER:Kriminologen:”Är ett oerhört ovanligt fall”

ANNONS