Räkpriserna skjuter i höjden

Mindre fångster i kombination med räksugna semesterfirare har fått räkpriserna att skjuta i höjden. På Göteborgs fiskauktion har bara hälften så mycket räka kommit in i juli jämfört med samma månad med förra året. Det märks i handeln, där ett kilo räkor nu kan kosta 700 kronor.

ANNONS
|

Räkpriserna brukar ofta gå upp just under sommaren och semesterveckorna. Men i år är trenden starkare än vanligt. Vid en rundringning under de senaste dagarna till sju fiskhandlare i Göteborgsområdet ligger samtligas räkpris i intervallet 400 kronor till 700 kronor. Trots det var det flera som också hade sålt slut.

Roger Thilander, vd för Göteborgs Fiskauktion.
Roger Thilander, vd för Göteborgs Fiskauktion. Bild: Mia Höglund

Roger Thilander är vd för Göteborgs Fiskauktion. Enligt honom har trenden varit tydlig hela året. Men under de första månaderna berodde minskade fångster delvis på att svenska fiskebåtar var utestängda från norska fiskevatten i Nordsjön. Det berodde på britternas utträde ur EU. Först efter att nya avtal upprättats mellan Norge och Storbritannien fick de svenska fiskebåtarna tillträde till fiskeområdena igen.

ANNONS

– Men även efter det har det varit mindre leveranser. Något i fisket är inte lika bra som förra året, säger han.

Oklart om räkbeståndet minskat

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) analyserar årligen hur mycket räka som finns i haven. Om detta minskat i år är för tidigt att säga. Däremot gör de prognoser för hur mycket räka det sannolikt kommer att finnas och ger därefter råd hur mycket som bör fiskas upp utan att påverka beståndet negativt.

LÄS MER:Så ska Åstol bli en levande ö – året om

Enligt Mikaela Bergenius Nord, forskare vid SLU:s institution för akvatiska resurser, har årets prognos varit att beståndet är aningen mindre än önskvärt. Så har det dock sett ut flera år i rad och är därför troligtvis inte en förklaring till räkfiskarnas minskade fångst.

– Ur biologisk synpunkt har jag ingen bra förklaring. Det får vi se i början på nästan år, när vi gjort våra analyser, säger Mikaela Bergenius Nord.

Priserna sticker iväg

Under det här året, från januari till juli, har Göteborgs fiskauktion fått in mellan 35 och 40 procent mindre räkfångster jämfört med samma period 2020. Priset för räkorna på auktion har ökat med 25 procent. Med sommarens höga efterfrågan så sticker priset i väg ytterligare.

– Det finns flera anledningar till att det är så stora differenser. Marknaden ser annorlunda ut i år. Det var corona förra året och nu har efterfrågan ökat jättemycket. Restauranger har öppet på ett annat sätt nu. Det är ju en efterfrågan som i princip inte fanns förra sommaren. Då stiger priserna, säger Roger Thilander.

ANNONS

LÄS MER:Nya arter kan tränga undan strandkrabban

Jämför man juli i år med juli 2020 blir skillnaden ännu större. Priset på fiskauktionen är 50 procent högre nu jämfört med juli förra året. Snittpriset per kilo räka på Göteborgs fiskauktion i juli ligger på 283 kronor. För ett år sedan var priset 176 kronor. Då ska man komma ihåg att räkor säljs i flera olika storlekssorteringar och med olika kvalitetscertifieringar. Om snittpriset en morgon ligger på 283 kronor kommer vissa lådor antagligen ha gått för upp emot 400 kronor kilot. Till det ska fiskhandlarna lägga på avgifter och moms.

– Priserna i handeln, som konsumenterna möter i fiskvagnar och fiskdiskar är relaterat till detta. Men priserna som handlarna tar ut nu är i princip bara för att täcka kostnaderna. Det är ingen som tjänar pengar på de här höga priserna. Så de här höga priserna gör det tufft, framför allt för handlarna, säger Roger Thilander.

”Kramp-i-hjärtat-dyrt”

Under sommaren flockas turister och andra i Bohuslän, något som också driver upp priserna. Tidningen Bohusläningen har pratat med ett antal fiskhandlare, som också vittnar om exceptionellt höga priser.

Niklas Krafft är fiskare och fiskhandlare på En Bohuslänsk deli i Ellös.

– Alla reagerar inte på att räkorna kostar 600-700 kronor kilot, medan vi tycker att det är kramp-i-hjärtat-dyrt. Och på sommaren är det alltid tveksamt om räkan är värd sitt pris, säger han till tidningen.

ANNONS

LÄS MER:Så mycket går årets första hummer för i Göteborg

Olle Larsson är fiskhandlare på Fiskbodarna Olskroken. Även han har noterat de ovanligt höga priser. Det gör också kunderna.

Fiskhandlaren Olle Larsson i fiskboden vid Olskrokstorget håller upp en dyr räka. ”Höga priser gör det inte lättare för folk att köpa räkor. 500 kronor kilot är väl kanske inte det pris som man vanligtvis är van vid att betala. Det är klart att det tar emot för de flesta”, säger han.
Fiskhandlaren Olle Larsson i fiskboden vid Olskrokstorget håller upp en dyr räka. ”Höga priser gör det inte lättare för folk att köpa räkor. 500 kronor kilot är väl kanske inte det pris som man vanligtvis är van vid att betala. Det är klart att det tar emot för de flesta”, säger han. Bild: Sara Johari

– En del säger ”500 kr kilot?! Vad är detta för nåt?” eller ”Nej, det kommer jag aldrig att betala!” eller liknande. Men sen så har vi andra som vill unna sig, är det en fredag och man har kämpat under veckan så är man också villig att betala lite för att få färska räkor, så vissa bryr sig inte överhuvudtaget. Det är ett tvådelat läger, givetvis.

Vad tycker du själv?

– Givetvis är det inte roligt. Vi vill ju att alla ska ha råd att kunna äta bra fisk och bra skaldjur. Vi hade väl önskat att det var ett mer vanligt pris egentligen, men vi får ju anpassa oss utifrån det som fiskas och den fångsten som vi får och priserna därefter. Så det är inte så mycket att göra åt det egentligen, säger han.

ANNONS