Privatrum räddning för studenter

ANNONS
|

Trycket på bostäder är extra högt i år, när universitet och högskolor ökat antalet studieplatser. Lågkonjunkturen innebär också att ovanligt många fortsätter att studera och bor kvar i sina studentlägenheter.

Den som har rum att hyra ut, eller lägenhet att dela, kan få massor av svar. 55 personer ville sova på Arons vita bäddsoffa i Biskopsgården.

- En del låter för desperata och ringer flera gånger. Men jag ville ha en vecka och träffa några olika. Man kan ju inte bo ihop med vem som helst. Det måste klicka, säger han.

Aron hade tänkt sälja sin bostadsrätt, men tycker priset är för lågt just nu. 3000 kronor för rummet betalar mycket av månadskostnaden.

ANNONS

En uppsjö av sökande ger möjlighet att ställa krav. Ordningsamma, rökfria kvinnliga studenter utan pojkvän och sällskapsdjur ligger bäst till. En del vill träna språk och ger förtur till studenter som talar spanska, franska eller tyska.

I annonsen står "only female applicants". Trots detta dök flera sökande upp med en pojkvän och gärna ville dela på rum och hyra hemma hos Vesna.

- Förra året bodde jag ihop med en flicka från Tyskland och vi hade jätteroligt tillsammans. Ibland bjöd jag henne på mat och ibland bjöd hon mig. Det är stor skillnad att hyra ut till ett par, säger Vesna och visar ett stort rum med flera garderober, exklusiv säng och hjärtformade småmattor.

Kontraktet skrevs med en ensam tjej från Thailand. Tillgång till kök, vardagsrum och toalett ingår i hyran på 4000 kronor. Läget är mycket centralt, ett par minuter från Chalmers.

Veckans billigaste rum, 1000 kronor per månad, erbjöds av en grabb som tänkte dela av sin lilla etta med ett draperi. Den annonsen försvann snabbt.

ANNONS

Näst billigaste rummet kostade 1800 kronor för åtta kvadratmeter i Hammarkullen.

- Jag ska flytta till Malmö och mamma hyr ut mitt gamla rum. Vi ska träffa ett par spansktalande tjejer snart för att se om det klickar. Annars går det ju inte att dela på allt, säger Fabiola.

Läge, storlek och standard spelar stor roll för den som sätter hyran. Rum finns att hyra i allt från Friggebodar, källarrum och hela våningsplan i villor till små krypin i en förort och delad paradvåning mitt i stan.

- Blir det för dyrt flyttar studenterna snart. Rum utanför centrum bör inte kosta över 3000 kronor, med tanke på reskostnaderna, säger Maria Meyer-Martins, vd på Boplats Göteborg.

För säkerhets skull hade Boplats hyrt sovsalar både på vandrarhem och hos en bordtennisklubb på Kviberg under helgen, när mycket var förbokat till Finnkampen.

- Men ingen nappade på våra krisboenden. Vi hade öppet på Boplats både lördag och söndag, 160 studenter dök upp och de hade redan en tillfällig bostad. Det blev ingen panik, säger Maria Meyer-Martins.

Andra tecken är att nästan ingen ville söka rum utanför Göteborg. Och en del hyresvärdar klagar över sökande som har bokat tid för visning, men sen struntar i att komma.

ANNONS

Lågkonjunkturen bidrar till att öka antalet rum att hyra och det är inte bara privatpersoner som behöver en extrainkomst. Bland annonserna hittar vi sex rum i en villa vid Lillhagsvägen. Ett tidigare företagshotell hyrs för första gången ut till studenter.

Månadshyran är 3800 kronor för ett av de fyra större rummen och 3200 kronor för ett av de båda små.

Vi går uppför knarrande trappor. Huset luktar nyss rengjort, men lite instängt.

- Här finns ingen liten mamma som städar. Alla sköter sig själva, men vi tvättar gemensamma utrymmen som dusch och toa, säger Linda.

Hälften av rummen är uthyrda och ett franskt par har bokat det största. Mer möbler finns i källaren för den som så önskar.

Den som söker ett annorlunda boende kan hyra en 14 meter lång motorbåt vid Lilla Bommen. Mauritz visar fyra små rum med sex möjliga kojplatser och minimalt kök.

- Det är omöjligt att sälja båtar nu, så jag tänker hyra ut till slutet av maj. Här finns ett gäng som bor hela vintern på femton av båtarna. Jag tror det kan passa ett par eller kanske tre studenter, säger han och demonstrerar uppfällbara bord och andra fiffiga lösningar i den kluckande och knirkande bostaden.

ANNONS

Utbudet av nätannonser på Boplats och blocket kan verka betryggande stort. Men GP:s rundringning visar att mycket redan är inaktuellt. Förklaringarna är flera:

* Jag har fått napp men glömde ta bort annonsen.

* Det kommer två och tittar idag och det blir nog en av dem.

* Rummen är bokade sedan augusti. Men studenterna kommer inte förrän nästa vecka. För säkerhets skull har vi annonsen kvar.

* Jag har nästan lovat bort rummet, men kommer en tjej som talar franska tar jag henne i stället.

* Våra rum blir inte klara förrän nästa år.

Många annonserar efter någon att dela sin lägenhet med. Då brukar man dela på månadshyran och får tillgång till allt utom den andra personens privata rum. Enligt skatteverket kan den som står på kontraktet ta ut tusen kronor extra för möbler och slitage.

Den som hyr ut rum i en del av bostaden förväntas däremot betala skatt. Beräkningen är krånglig och bygger dels på totalhyran och dels på en uträkning av hur stor del av lägenheten eller huset som ingår. Schablonavdraget höjdes i år till 12 000 kronor.

ANNONS