Politikerna möttes i GP:s valdebatt

På tisdagen möttes Göteborgs ledande politiker i GP:s valdebatt. Här debatterades bland annat att staden går med miljardöverskott, samtidigt som välfärden brister.
– Vi vill använda de resurserna vi fått från göteborgarna till välfärden för att få en bättre verksamhet. Bara det överskott vi fått de här tre åren, det är 15 000 lärare, säger Daniel Bernmar (V).

ANNONS
|

På tisdagen drabbade gruppledarna för Göteborgs tio partier samman i GP:s första valdebatt på Stadsbiblioteket. På agendan stod en rad aktuella ämnen som kan bli avgörande när göteborgarna röstar om drygt fyra månader.

Som välfärden. En rad partier är kritiska till att alliansstyret inte satsat mer på välfärden, samtidigt som Göteborgs stad kunde gå med över 5 miljarder i överskott förra året.

Kritikerna menar att pengarna lagts på hög.

– Allt färre får göra mer på kortare tid, säger Jonas Attenius (S).

Daniel Bernmar (V) säger att pengarna som blivit över, som till stor del handlar om statligt coronastöd, skulle ha gått till välfärden.

ANNONS

– Bara det överskott vi fått de här tre åren, det är 15 000 lärare, säger han.

Men Axel Darvik (L) menar att alliansen har satsat mycket på skolan och annan välfärd.

– Problemet är att det är väldigt stökigt, att man inte jobbar på olika sätt för att få studiero i klassrummet, säger han, och konstaterar att det gör att elever flyttar från vissa skolor, som då tvingas skära ned.

Han tycker i stället att det stora överskottet visar att det är rimligt att sänka skatten.

Emmyly Bönfors (C) säger att det stora överskottet beror på statsbidrag och att pengarna inte alls läggs på hög, utan satsas på att exempelvis bygga och renovera skolor.

– Vi investerar de här pengarna, säger hon.

Ombildningar av hyresrätter

Politikerna frågades också ut om den heta frågan om ombildningar av hyresrätter som har blivit en vattendelare mellan partierna till höger och vänster.

– Vi vill se en mer blandad bebyggelse i Göteborg, och en större blandning för att minska segregationen, säger Emmyly Bönfors (C).

Det var i oktober som kommunfullmäktige tog beslut om att göra det möjligt att ombilda kommunala hyresrätter till bostadsrätter, efter ett förslag från alliansen och Demokraterna. Ett beslut som gäller de områden där hyresrätten dominerar.

ANNONS

Tanken var att det här skulle motverka segregationen i utsatta områden, men det har främst varit i områden som Haga som ombildningar varit populärt hittills.

Teysir Subhi (Fi) säger att det är en mänsklig rättighet att ha en trygg bostad, men inte att äga sin bostad.

– Det här är ett rakt igenom antifeministiskt förslag, för vi vet att de som inte har råd att äga sin bostad är kvinnor, framförallt ensamstående kvinnor, säger hon.

Emmyly Bönfors (C) säger att en majoritet av de nya bostäderna i Göteborg förra året var hyresrätter.

– Att hävda att alla hyresrätter skulle försvinna med ett alliansstyre är felaktigt, och ganska ohederligt.

”Skapar inte en enda ny bostad”

Daniel Bernmar (V) menade att det är bättre att bygga fler hyresrätter, och att omvandlingar inte hjälper mot bostadsbristen.

– Ombildningar skapar inte en enda ny bostad, utbrast han tidigt i debatten.

Vem tar makten?

En färsk mätning av GP/Sifo visar att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet skulle kunna ta tillbaka makten om det vore val i dag.

Men skulle de lyckas – och vilja – lägga tidigare konflikter åt sidan, eller kommer alliansen fortsätta styra i minoritet?

Flera gånger under debatten sade Axel Josefson (M) att S inte har samma lösningar som V och MP, och han ifrågasatte att de partierna skulle klara att styra ihop.

ANNONS

I stället ser han ett fortsatt minoritetsstyre för alliansen framför sig.

Jonas Attenius (S) ville inte svara på om han vill gå åt vänster eller höger efter valet. I stället går S till val som självständigt parti.

– Vi är 10 olika partier, och vi står för olika saker. Det är viktigt att säga det, säger han.

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors analyserar debatten.
Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors analyserar debatten. Bild: Thomas Johansson

LÄS MER:Maktskifte i Göteborg – om Socialdemokraterna säger ja

LÄS MER:GP/Sifo: Majoritet av göteborgarna ratar ombildningar

LÄS MER:Här är GP:s redaktion som granskar politiken inför valet

Medverkande

Debattörer:

Elisabet Lann (KD)

Emmyly Bönfors (C)

Karin Pleijel (MP)

Daniel Bernmar (V)

Axel Josefson (M)

Teysir Subhi (Fi)

Axel Darvik (L)

Jörgen Fogelklou (SD)

Jonas Attenius (S)

Martin Wannholt (D)

Moderatorer:

Kristina Petersen och Arne Larsson från GP

Expert:

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS