På besök hos Passalens Weekendklubben i Örgryte: Hade gärna träffats oftare

En gång i månaden träffas samma personer i Örgryte. Ett gäng som just i dag ska få köra sin version av populära tv-programmet Bäst i Test.
Göteborgs-Posten har hälsat på hos Weekendklubben på Passalen, där funktionsvarierade unga möter andra med samma intresse.

ANNONS
|

Passalen är en förening utan vinstintresse som arbetar med barn och unga med funktionsvariation. Här kan de som vill få hjälp och stöd med sådant som att organisera sin fritid, hitta en kompis eller prova på ett feriearbete.

– Passalen jobbar för att skapa en aktiv och inkluderande fritid för alla oavsett funktion, säger aktivitetsledare Ellen Carlsson.

– I just Weekendklubben är man en mer sluten grupp med samma deltagare, och får öva på olika sociala färdigheter. Dessutom får man mötas utifrån intresse – vi har en konstgrupp, en spelgrupp, en äventyrs- och spelgrupp och en idrottsgrupp.

Varje Weekendklubb inleds på samma sätt. Aktivitetsledaren Ellen Carlsson går genom dagens schema efter en incheckning om hur dagsformen ser ut och laget runt med ”Dagens fråga”.
Varje Weekendklubb inleds på samma sätt. Aktivitetsledaren Ellen Carlsson går genom dagens schema efter en incheckning om hur dagsformen ser ut och laget runt med ”Dagens fråga”. Bild: Mia Höglund

Inleder alltid med dagens fråga

En gång i månaden träffas de, lördag och söndag, i lokalerna i Örgryte. När GP hälsar på är det konstgruppen vi träffar, där de flesta är mellan 12 och 16 år gamla.

ANNONS

Som vanligt inleds passet med Dagens fråga. Just i dag går man laget runt med ”Om du kunde vara ett djur för en dag, vilken djur skulle du då vilja vara?” – ”späckhuggare, eftersom de är på toppen av näringskedjan”, ”katt, för då man får vila jättelänge och slippa skolan” eller ”hund, för att jag har mycket energi ibland” – och frågan där svaret förstås är ”alla”: ”Vad är godast? Ostbågar, popcorn eller chips?”.

Därefter är det dags att gå en trappa upp till aulan och bli indelade i två lag.

Ska göra Passalens version av Bäst i test

Bäst i test är en svensk version av brittiska Taskmaster och har sänts på tv sedan 2017, först på SVT och sedan TV4. Babben Larsson och David Sundin leder deltagarna i tävlingar där det gäller att utföra udda utmaningar bäst och på kortast tid, och för Weekendklubben är det nu dags att genomföra ett antal övningar inspirerade av programmet.

Först ut är det olika byggen som gäller. Med hjälp av marshmallows och spaghetti ska deltagarna bygga så likt som möjligt och sedan så högt som möjligt. Därefter är det dags för ”Knuten”, där alla mycket förenklat medan de blundar ska hitta varandras händer och sedan ”trassla sig ut” i en ring. Slutligen ska alla deltagare hitta saker i huset som börjar på samma bokstav som första bokstaven i ens namn, I som i ”Iphone”, F som i ”Fanta”.

ANNONS
Bäst i test – Passalens version.
Bäst i test – Passalens version. Bild: Mia Höglund

”Allt är roligast”

Efteråt pratar deltagarna Tyra, 16, Joline, 14, och Fanny, 13, om vad som var roligast. Marshmallows får högst betyg.

– Knuten var också jättebra, säger Fanny.

Tyra, 16, tycker att allt är roligast med Weekendklubben.
Tyra, 16, tycker att allt är roligast med Weekendklubben. Bild: Mia Höglund

Weekendklubben är de alla eniga om är toppen, och de hade gärna setts oftare än en gång i månaden.

– Allt är roligast, säger Tyra, som likt övriga är väldigt peppade på nästa programpunkt för dagen, som är film. Deltagarna håller nämligen på att skapar en helt egen film som i slutet av terminen ska visas upp för övriga Weekend-klubbar och kanske föräldrar, är planen, på storbild och med popcorn.

– Det ska bli jättekul!

LÄS MER:Nästan 2 000 personer sprang Specialvarvet i Slottsskogen

LÄS MER:Barn födda under pandemin ligger efter i utvecklingen

ANNONS