Rozbeh Aslanian, överlevande från Backabranden .  Bild Stefan Berg
Rozbeh Aslanian, överlevande från Backabranden . Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg

Överlevaren om branden på Hisingen - ”Precis som för 23 år sen”

Sent på torsdagskvällen den 2 september utbröt en brand i en frisörsalong på Hisingen. Åtta enheter från räddningstjänsten åkte dit tillsammans med polis och ambulans. Över bron körde en av Backabrandens överlevare, Rozbeh Aslanian, och slungades tillbaka i tiden.

ANNONS
|

LÄS MER:Brand i frisörsalong i Backa

Rozbeh Aslanian är ordförande i Brandoffrens Anhörig Förening i Göteborg. Han var på väg hem från en kompis i Kållered och körde över bron mot Hisingen.

– Jag tänkte att det var så fint att köra över bron helt ensam och njuta av en fin kväll. Då ser jag ganska direkt ett hav av blåljus, säger Aslanian.

Stegbilen påväg upp till minneslokalen

Rozbeh beskriver det som att han tryckte på gasen för att komma fram och ju närmare han kom desto jobbigare blev det att andas.

– Bröstkorgen kändes så liten. När jag såg stegbilen som var på väg upp mot fönstren till minneslokalen kändes det som att jag inte kunde ta ett enda andetag.

ANNONS

Han fortsätter, märkbart berörd:

– Jag tror inte du förstår, det var precis som för 23 år sen. Jag återupplevde allt igen. Röken, branden, blåljusen. Det var till och med nästan samma tid på dygnet och ungefär samma period.

Branden ska ha bitit sig fast i en takbjälke på frisörsalongen vilket kunde ha orsakat ett ras men räddningstjänsten kunde släcka branden och vid 2-3 tiden på natten säger Rouzbeh att han kunde åka hem igen.

”Trodde jag skulle ligga i ett hörn”

– Jag är faktiskt väldigt stolt över mig själv om man får säga så, jag trodde att jag skulle ligga i ett hörn bara men jag gick direkt fram och frågade vad jag kunde vara behjälplig med och jag trodde verkligen inte att jag skulle vara kapabel till att ens se på branden.

Han medger dock att branden lämnat ett nytt litet spår. Rouszbeh hade svårt att somna på natten och tankarna snurrade.

– Lokalen skadades inte på annat sätt än att den blev rökskadad. Så det behöver vädras ut innan vi kan använda den igen. Framförallt om andra överlevare ska kunna besöka lokalen, säger han.

ANNONS