Ostindiefararen Götheborg kommer till Göteborg – igen

I dag kommer Ostindiefararen Götheborg tillbaka till Göteborg efter att ha varit på besök i huvudstaden under en månads tid.

ANNONS
|

Efter att ha legat i Göteborg i sex år fick äntligen Götheborg ge sig ut på en resa igen i mitten av augusti. Målet var Stockholm och resan skulle ta 12 dagar. Runt 75 personer följde med på resan upp till huvudstaden, varav 50 av dessa är så kallade jungmän. Jungmännen behöver inte ha någon seglarerfarenhet, och hjälper till med bland annat upp och nedrigg av segel.

Vid fartygets ankomst var det många göteborgare som trotsade de mörka molnen för att vinka in fartyget i hamnen igen. Det sköts salut så bryggorna vibrerade och ett stort rökmoln lade sig över pirarna. Fartyget fick ett högtidligt välkomnande i form av hurra-rop och glada vinkningar.

ANNONS

Jungmannen Jenny Martinsson, 27 år gammal, berättar att resan gått bra och längtar redan till nästa stora äventyr.

LÄS MER:Nu har Götheborg intagit Stockholm

Jenny Martinsson är jungman på Ostindiefararen Götheborg som är tillbaka till Göteborg efter att ha varit på besök i Stockholm under en månads tid.
Jenny Martinsson är jungman på Ostindiefararen Götheborg som är tillbaka till Göteborg efter att ha varit på besök i Stockholm under en månads tid. Bild: Mia Höglund

Syftet med resan var att testa skeppet och träna upp besättningen inför nästa stora resa till Asien som ska ske nästa år. Enligt Jenny Martinsson har Götheborg gått fint under hela resan med undantag för några mindre skavanker.

– Hon har ju legat still i sex år så det får man väl förvänta sig men det har gått väldigt bra, säger Jenny Martinsson.

Resan till Kina beräknas ta cirka sex månader och Jenny Martinsson förklarar att det är inplanerat flera olika etapper där jungmännen kommer att bytas av med varandra.

– Sista veckan nu så har väldigt många pratat om att de ska ansöka om att få följa med på Kinaresan så många är väldigt taggade och peppade på vilka etapper de ska kunna följa med på, säger Martinsson.

LÄS MER:Ostindiefararen på expedition efter sex år i hamn

LÄS MER:Skada på Ostindiefararen – avgången skjuts upp

ANNONS