Det är fortfarande ont om tåg till Stockholm under påsk.
Det är fortfarande ont om tåg till Stockholm under påsk. Bild: Stefan Bennhage

Ont om tågbiljetter mellan Göteborg och Stockholm under påsk

Med knappt en månad kvar till påsk är det fortfarande svårt att boka tåg mellan Göteborg och Stockholm.
– Vi jobbar så intensivt vi kan, men tyvärr ligger vi efter, säger Bengt Olsson, Trafikverkets presschef.

ANNONS
|

Det är knappt en månad kvar till påsk men många av SJ:s tågbiljetter under påskveckan är fortfarande inte tillgängliga.

Ska man till exempel resa från Göteborg till Stockholm på skärtorsdagen, 6 april, är endast tolv av 28 avgångar tillgängliga. De andra anges som ”ej tillgängliga” på grund av ”planerat banarbete”. Av de tolv resor som går att boka innebär alla en restid på över fyra timmar.

– De som drabbas av det här är främst våra resenärer och det är jättetråkigt. Vi förstår den frustrationen de visar över situationen, säger Peter Kraméus vid SJ:s presstjänst.

SJ har inte fått info

Flixtrain har en avgång på samma sträcka på skärtorsdagen, där det går att köpa biljetter. MTR har sex tillgängliga avgångar, men där måste resenärerna ta en ersättningsbuss mellan Göteborg och Herrljunga innan de kan kliva på tåget. Enligt MTR beror det på ”ett planerat banarbete”. Även några av SJ:s avgångar på skärtorsdagen innebär buss till Borås eller Alingsås och sedan byte till tåg, men inte alla.

ANNONS

Anledningen till att många av SJ:s avgångar inte är tillgängliga är att Trafikverket ännu inte har meddelat hur underhållsarbetet kommer att se ut under påsk.

– Trafikverket är jättesena med sin planering. Det här är helt utanför vår kontroll. Vi pratar och trycker på hos Trafikverket, men vi har inga andra medel än att prata med dem, säger Peter Kraméus.

Trafikverket: ”Ligger tyvärr efter”

Bengt Olsson, Trafikverkets presschef säger till TT att man räknar med ha ett plan för påsken på sträckan Göteborg-Stockholm senast på lördag. Enligt honom finns det en stor eftersläpning i underhållsarbetet.

– Vi fick lägga planeringsjobb på akuta fel under ett halvår 2022, vilket gjorde att vi fick en stor eftersläpning på att lägga till underhållsarbeten i tågplanen. Det har gjort att det dragit ut på tiden, säger han, samtidigt som han uttrycker förståelse för resenärerna.

– Jag kan absolut förstå att man kan bli orolig när man vill boka i god tid för att säkra plats ombord på ett tåg. Vi jobbar så intensivt vi kan, men tyvärr ligger vi efter.

LÄS MER:Flixtrains tåg mellan Stockholm och Göteborg ställs in

LÄS MER:Går inte att boka tågresor till påskhelgen – biljetter försenade

ANNONS