Under måndagsmorgonen syntes ett stort rökmoln över Gullbergsvass. Kort därefter larmades räddningstjänsten om en brand i Swedish Matchs fabrik i området.
Under måndagsmorgonen syntes ett stort rökmoln över Gullbergsvass. Kort därefter larmades räddningstjänsten om en brand i Swedish Matchs fabrik i området. Bild: Anders Hagström

Ny rökutveckling i snusfabriken

Räddningstjänsten har återigen larmats till snusfabriken Swedish Matchs fabrik vid Gullbergsvass under natten. En brand härjade i fabriken under måndagsmorgonen och räddningstjänsten fick även åka tillbaka under eftermiddagen på grund av rökutveckling.

ANNONS
|

Vid 06.30-tiden på måndagsmorgonen larmades räddningstjänsten till Swedish Matchs fabrik vid Gullbergsvass efter att det börjat brinna i ”torken” inne i fabriken. Över 20 timmar senare, runt 03.45 under natten till tisdag, larmades räddningstjänsten återigen till fabriken på grund av ny rökutveckling.

– Det är rökutveckling från ett ställe där vi inte haft någon rökutveckling tidigare. Men det är i anslutning till det branden varit innan, säger Christer Dyrfeldt, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Det ska dock inte röra sig om någon ny konstaterad brand, menar Christer Dyrfeldt.

Vid 07.00 på tisdagsmorgonen uppgav Räddningstjänsten att den avvecklat insatsen.

ANNONS

– Det har varit någonting isoleringen i taket som har förkolnat och som vi har frilagt, säger L-O Nordström vid räddningstjänsten.

Flera hundra kilo snus påverkat

Branden på måndagsmorgonen härjade i ett mindre rum på femte våningen.

– Det är ett tobaksflöde som går igenom där, men en liten volym. Våra stora cisterner med tobak är inte berörda, säger fabrikschefen Kristian Lindfors till GP under måndagen.

Kristian Lindfors berättade dock några hundra kilo snus påverkats av branden som startade i den så kallade ”torken” – där snuset passerar precis innan det ska förpackas.

Räddningstjänsten larmades fler gånger

Nattens larm om rökutveckling är dock inte det första efter att räddningstjänsten uppgett att branden var släckt.

Även 17.30-tiden på måndagseftermiddagen fick räddningstjänsten återvända till snusfabriken på grund utav rökutveckling.

– Vi har fått åka tillbaka. Det har varit rökutveckling i ett angränsande rum, och de behövde lite extra hjälp med det, berättade Daniel Svensmark på Räddningstjänsten för GP.

Även den gången uppgav räddningstjänsten att det rörde sig om just rökutveckling, inte några öppna lågor.

ANNONS