Nu stängs påfarten till Götatunneln vid Järntorget

I början av augusti stängdes avfarten mot Järntorget av i Götatunneln. I dag, 13 augusti, stänger man även av påfarten ner i tunneln vid Järntorget.
– Vi räknar med att restiderna kommer bli längre, säger Simon Hulander, projektledare på Trafikverket.

ANNONS
|

I samband med att arbetet med den nya Järnvågsparken inleddes i början av augusti stängdes avfarten mot Järntorget av i Götatunneln. Nu stängs även påfarten av – och således är all trafik från Järntorget ner i tunneln avstängd fram tills hösten 2025.

– Detta är för att vi ska kunna bygga en ny park ovanför tunneln förklarade Marit Sternang, huvudprogramledare på exploateringsförvaltningen för GP när avfarten stänges av.

För att skapa plats att anlägga parken på kommer man vid på- och avfarten bygga ett tak, och under byggtiden kommer man behöva stänga av på- och avfarten. Genomgående trafik i tunneln, mellan E45 i norr och Oscarsleden i söder kommer fortsätta vara öppen.

ANNONS

Ändrade körvägar – tyngre trafik

Den som planerar att köra ner i eller upp från tunneln vid Järntorget kommer alltså från och med idag behöva vänja sig vid omlagd trafik under drygt ett år framöver.

Kör man i Götatunneln och ska till Järntorget eller Rosenlund får man lov att i stället köra vidare på Oscarsleden och vända vid Fiskhamnsmotet. Trafiken från Allén, som går in i tunneln vid Järntorget, kommer ledas om med hjälp av en tillfällig cirkulationsplats via Första Långgatan och Östra Sänkverksgatan. Trafik från Linnéstan kommer bli hänvisad att köra via Värmlandsgatan.

Det kan låta krångligt – och det är Trafikverket medvetna om.

– Vi har en erfarenhet av att hur länge vi än planerar och informerar så kommer det ta ett tag innan man vänjer sig vid att ta en annan väg. Vi räknar med att det kan bli extra köbildning inledningsvis, säger Simon Hulander, projektledare på Trafikverket.

Simon Hulander är projektledare på Trafikverket
Simon Hulander är projektledare på Trafikverket Bild: Robin Aron

Trafiken kommer med största sannolikhet fortsätta vara långsammare än vanligt fram tills på- och avfarten öppnar igen.

– Det räknar vi med. Det kommer bli ökad trafik vid Fiskhamns- och Järntorgsmotet. Vi kommer dock under den tid som på- och avfarten är avstängda kontinuerligt följa upp hur trafiken går och om vi på något sätt kan göra det mer smidigt för trafikanterna, säger Simon Hulander.

ANNONS

Tanken är att avstängningen även kommer gälla för Räddningstjänst.

– Det kommer dock vara möjligt för dem att fortsätta köra på ramperna om det verkligen skulle behövas. Vi har en nära dialog med dem, säger Hulander.

Påfarten är planerad att stängas av vid klockan 21.00 tisdagen den 13 augusti. Gång- och cykeltrafik kommer fortsättningsvis kunna passera området utan större problem.

LÄS MER:Ny park byggs ovanpå Götatunneln – stänger avfarter

LÄS MER:Utredning visar orsakerna till spårvagnsolyckan i februari

LÄS MER:Bygget av Göteborgs nya centralstation inleds

LÄS MER:Följ med ner i Västlänkens tunnlar till nya Centralen

ANNONS