Nu flyttas anrika Gibraltar herrgård – 500 meter

Den anrika och 177 år gamla Gibraltar Herrgård får en ny adress på fredag. Trots att byggnaden bara ska förflyttas en halv kilometer är transporten med flyttlasset på 320 ton långt ifrån okomplicerad.
– Varje meter har sina egna utmaningar, säger Robin Eliasson, platschef på Peab.

ANNONS
|

Allt har sin gång, som det heter, och i takt med att området Gibraltarvallen nu ska utvecklas med nya byggnader behöver herrgården flyttas från Gibraltargatan 500 meter till Orrspelsgatan. Vilket inte är helt okomplicerat. Det kräver bland annat ett specialanpassat fordon.

– Vi kör hit sex specialanpassade så kallade SPMT-trailers från Nederländerna med båt. I den här typen av projekt är det oftast den metoden som används. Inte så vanligt i centrala Göteborg men uppe i Kiruna där man flyttar många hus är det den vanligaste, säger Robin Eliasson, platschef på Peab.

Under herrgården har man fällt in smidesbalkar för att kunna pumpa upp hela huset med hjälp av stora domkrafter. Att man inte använder sig av en stor kran beror på att det riskerar sättningar eller skador på huset.

ANNONS

Månader av planering för en dags arbete

Flytten har planerats sedan november månad och man har bland annat behövt ta bort berg och beskurit träd för att få tillräcklig bredd på färdvägen.

– Själva transporten kommer vara 13 meter bred, 15 meter hög och 22 meter lång med en totalvikt på 320 ton. När huset är placerat på transportvagnen ska vi köra den inte så långa sträckan på 500 meter, men varje meter har sina utmaningar såsom hinder på vägen, smala utrymmen mellan berg, träd och hus.

För allmänheten går det bra att titta på transporten inom ett säkerhetsavstånd på 30 meter, samtidigt som man ska lyssna på eventuella instruktioner från personal på plats.

En byggnad med göteborgsk historia

Byggnaden uppfördes år 1847 vid Chalmers tvärgata och var då ett populärt tillhåll för göteborgarnas söndagspromenader. Under åren har flera förvaltare haft hand om huset. Göteborg Stad förvärvade herrgården och dess mark redan i mitten av 1870-talet.

På 1900-talet köptes herrgården av Chalmers med avsikt att rivas, för att bygga ett nytt bibliotek för högskolan och bredda Gibraltargatan. Planerna gick dock i stöpet och 1974 flyttades herrgården i två delar cirka 400 meter till sin nuvarande plats på Gibraltargatan 17. Sedan 2018 har huset stått tomt, och innan dess huserats av bland annat en resebyrå och Italiens konsulat.

ANNONS

Kulturhistoriskt värdefull

Hela området är inkluderat i Göteborgs kommuns bevarandeprogram och därför ses Gibraltar herrgård som kulturhistoriskt värdefull, och ska bevaras som ett minne från tiden då hela området var jordbruksmark.

Nu är det HSB Göteborg som tar över nycklarna.

– Det är en väldigt fin 177 år gammal byggnad som är värd att bevara och det är väldigt roligt att vi får flytta den till en fin fastighet. Vår ambition är att den ska bli en del av en framtida bostadsrättsförening, men det är på lång sikt och vi kommer nog hyra ut den tillfälligt, säger Lena Josgård, affärsområdeschef på Fastighetsutveckling på HSB Göteborg

På fredag den 28 juni flyttas herrgården återigen.

– Ett sportsvar är att det är bra att man är lite nervös, men jag skulle nog säga att vi snarare är peppade. Vi har planerat i flera månader för ett arbete som tar några timmar. På det smalaste stället har vi 10 centimeter till godo, men de som kör transporten säger att de har varit med om värre, säger Robin Eliasson.

LÄS MER:Första bilderna från Karlatornets utkiksplats

LÄS MER:130 år gamla brev hittade på vinden i Dicksonska palatset

LÄS MER:Här säljs tomter för 1 krona kvadratmetern

ANNONS