Nämndemännen avgick efter den kritiserade ”snippadomen”.
Nämndemännen avgick efter den kritiserade ”snippadomen”. Bild: AnnaCarin Isaksson

Nämndemännen avgick – efter ”coachande” samtal med partiet

De två socialdemokratiska nämndemän som deltog i den friande ”snippadomen” avgick efter samtal med partiet. Detta trots att en av nämndemännen sagt att han står bakom den friande domen.
– Det var vi som tog initiativ till samtalen, så är det absolut, säger Mattias Jonsson, ordförande för S i Göteborg till DN.

ANNONS
|

Under torsdagen meddelade de två nämndemännen i den uppmärksammade ”snippadomen” att de avgår från hovrätten för västra Sverige, vilket P4 Göteborg var först att rapportera.

Båda dömde, tillsammans med två av tre juristdomare, för ett friande av den man i 50-årsåldern som åtalades för barnvåldtäkt. Under torsdagen sa en av nämndemännen att han ändå står bakom domen.

– Det kan jag svara på: Ja, jag står fast vid den, sa nämndemannen till P4 Göteborg.

Mattias Jonsson, ordförande för S i Göteborg.
Mattias Jonsson, ordförande för S i Göteborg. Bild: Anders Ylander

Handskrivna lappar

Nämndemännens avsked, som DN tagit del av, är handskrivna på likadant kollegieblockspapper och försedda med försättsblad tillhörande Claes Wennberg, Socialdemokraternas förste ombudsman i Göteborg. Till DN säger Claes Wennberg att det beror på att nämndemännen haft ”coachande samtal” där nämndemännen kom fram till att lämna sina uppdrag.

ANNONS

Även Mattias Jonsson deltog i samtalet. Partiet tog initiativet för att få deras perspektiv på situationen och för att ge dem stöd i deras beslut, säger han till DN. Han vill däremot inte gå in på vad som sagts och om partiet lett dem till sitt beslut.

Till P4 Göteborg har Mattias Jonsson sagt att det var ett ”klokt” beslut av nämndemännen att avgå.

LÄS MER:Två nämndemän i snippadomen säger upp sig

LÄS MER:JO utreder inte hovrätten efter snippadomen

LÄS MER:Överåklagaren: Skäl att överklaga snippadomen till Högsta domstolen

ANNONS