Snön har fallit över Göteborg, och förväntas bli kvar. Vädret har under onsdagen lett till flera trafikolyckor.
Snön har fallit över Göteborg, och förväntas bli kvar. Vädret har under onsdagen lett till flera trafikolyckor. Bild: Jari Välitalo

Kylan i Göteborg för att stanna

Under tisdagen föll den första snön som lade sig över Göteborg, och de senaste dagarna har varit kalla. Och så kommer det fortsätta vara, säger Mattias Lind, jourhavande meteorolog vid SMHI.
– Det är temperaturer gott och väl under noll, säger han.

ANNONS
|

November har varit kallare än vanligt. De kalla temperaturerna ser dessutom ut att hålla sig kvar.

– Det ser definitivt ut att vara fortsatt kallt, i hela Sverige. Det är temperaturer under eller mycket under det normala för årstiden, säger Mattias Lind, jourhavande meteorolog vid SMHI.

Enligt prognosen för de närmaste tio dygnen, så långt som SMHI kan se, ska det fortsätta vara minusgrader i Göteborgsområdet. Möjligtvis kan det blir lite mildare mot slutet av tidsperioden, där prognosen är lite osäkrare.

– Men det mest sannolika är att det fortsätter vara på minussidan, säger Mattias Lind.

Kan bli mer snö

Det är svårt att säga hur många minusgrader det blir. Den senaste månaden har det varit kallare än normalt, något som bland annat beror på att det har varit klar himmel – något som gör att temperaturerna sjunker.

ANNONS

– Det kommer bli temperaturer gott och väl under noll. Framför allt om det skulle bli någon klar natt så kan det ganska snabbt falla ner mot minus tio grader.

Under tisdagen föll också den första snön som lade sig över Göteborg. Även under onsdagen snöade det. Området har ändå fått mindre än snö än på många andra håll i Sverige.

– Just för Göteborgs del så kommer det inga stora mängder, det är mest uppehållsväder på den sidan av landet.

Trots det kan det falla ett par centimeter snö till över staden. Främst under kvällen och natten till torsdagen kan det vara lite nederbörd, men även under natten till fredag finns det snöchans.

– Men det är inga större grejer.

Vädret har lett till många trafikolyckor

Under onsdagen har snön och kylan lett till flera trafikolyckor i Västsverige. Väglaget har varit besvärligt och flera stora vägar som E6, E20 och E45 var olycksdrabbade. Både räddningstjänsten och Trafikverket uppmanade till försiktighet på vägarna.

– Man ska definitivt, med stort utropstecken, vara försiktig i trafiken i dag, sa Micael Olsson, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten på onsdagsmorgonen.

– Har man inte vinterdäck så ska man låta bilen stå, sa Denny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket.

ANNONS

LÄS MER:Flera olyckor i Västsverige – halt väglag

ANNONS